Miniserniczki
Biały ser mielimy lub przeciskamy przez praskę.
Składniki:
- 250 g tłustego białego sera.
- 100 g naturalnego jogurtu
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 ml mleka
- jedna pomarańcza
Sposób przygotowania:
- Biały ser mielimy lub przeciskamy przez praskę. Możemy też użyć gotowego mielonego twarogu na sernik. Miksujemy go z jogurtem oraz ksylitolem.
- Żelatynę wsypujemy do garnuszka z zimnym mlekiem. Odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy mleko cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż lekko przestygnie.
- Ciepłe (ale nie gorące) mleko z żelatyną wlewamy do masy serowej z jogurtem. Dokładnie mieszamy. 4 małe salaterki smarujemy olejem. Do każdej wkładamy masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
- Deser wyjmujemy z salaterek na talerzyk. Dekorujemy cząstkami pomarańczy i listkami mięty.
Czas przygotowania: ok. 30 minut