Minitarty z pomidorami
Błyskawiczne danie na gotowym francuskim cieście
Składniki:
- ok. 150-200 g gotowego ciasta francuskiego
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 100 g sera feta
- jajko
- 100 g śmietany 18 proc.
- sól, zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- mały słoiczek pesto bazyliowego
- kilka czarnych oliwek
Przygotowanie:1. Ciasto podziel na prostokąty, natnij na rogach i boki zawiń do środka, przyklejając na wodę lub jajko. Ponakłuwaj widelcem, piecz w 180ºC ok. 15 min, spłaszczając i ponownie nakłuwając.
2 Śmietanę rozmieszaj z jajkiem, dopraw ziołami, szczyptą soli. Posmaruj podpieczone ciasto. Połóż na tym pokrojony ser.
3 Pomidorki przekrój na połówki. Połóż na serze. Dodaj oliwki.
4 Minitarty posyp ziołami, polej lekko ogrzanym pesto. Piecz w 170ºC ok. 15 minut. Podaj z listkami świeżej bazylii.