Składniki na 4 porcje: - 4 filety z mintaja, - 1 jajko, - 2 łyżki masła, - 3 łyżki mąki, - 2 łyżki masła roślinnego, - 3 łyżki soku z cytryny, - 1 kg porów, - pół litra bulionu (może być z kostki), - 7 łyżek śmietany kremówki, - 3 ziemniaki, - 2 łyżki musztardy, - sól, pieprz, estragon. Przygotowanie: Filety umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodać 2 łyżki mąki, jajko, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Filety oblepić z jednej strony masą ziemniaczaną. Tą stroną położyć ryby na rozgrzanym na patelni maśle roślinnym. Filety pokryć z wierzchu cienką warstwą masy z ziemniaków. Delikatnie odwrócić i usmażyć na złoto. Pory umyć, oczyścić, pokroić na kawałki, gotować 10 minut w osolonej wodzie. Zrobić zasmażkę z masła i łyżki mąki. Podlać bulionem, zagotować. Dodać musztardę, śmietanę, estragon, sól i pieprz do smaku. Pory odcedzić, włożyć do sosu, zagotować. Gorące filety podawać razem z porami w sosie. Dobrze smakują z dodatkiem ziemniaków piure. Czas przygotowania 30 minut