Miodówka: Jakie ma właściwości zdrowotne?

Miodówka to rodzaj alkoholu, którego główny składnik stanowi miód. Trunek ten ma sporo właściwości zdrowotnych i jest zalecany szczególnie osobom mającym problemy z układem pokarmowym czy krążeniem. Dodatkowo wykazuje działanie antybakteryjne i rozgrzewające, dlatego też bez trudu poradzi sobie z objawami infekcji czy przeziębienia. Napój możesz przygotować samodzielnie w domowym zaciszu, wybierając swój ulubiony rodzaj miodu. Jakie właściwości zdrowotne ma miodówka? Jak ją zrobić? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.

Miodówka, czyli nalewka z miodu, to trunek, który w niewielkich ilościach ma korzystny wpływ na nasze zdrowie
Miodówka, czyli nalewka z miodu, to trunek, który w niewielkich ilościach ma korzystny wpływ na nasze zdrowie123RF/PICSEL

Czym jest miodówka?

Nalewka z miodu to jeden z rodzajów trunków, który ma charakterystyczny i nietypowy smak. Napój można przygotować na wiele sposobów, jednak kluczową kwestią jest wybór odpowiedniego rodzaju miodu. Tak naprawdę nie ma tutaj żadnych ograniczeń, wszystko zależy czy wolisz miód bardziej słodki czy mniej. Do przygotowania miodówki możesz wykorzystać lipowy, wielokwiatowy, a nawet gryczany. Sprawdzianu nie zdadzą miody syntetyczne, gdyż ich skład nie jest odpowiedni do tego typu wyrobów.

Właściwości zdrowotne miodówki

Miodówka jest zdrowa i bardzo dobrze wpływa na pracę serca
Miodówka jest zdrowa i bardzo dobrze wpływa na pracę serca123RF/PICSEL

Miodówka ma wiele właściwości zdrowotnych, gdyż w swoim składzie zawiera dużo cennych witamin i minerałów. Do jednych z nich należy magnez, który wpływa na pracę serca oraz układu nerwowego: poprawia koncentrację i wspiera pamięć. W tym miejscu warto też wspomnieć o żelazie, które bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega rozwojowi anemii.

Ponadto nalewka z miodu zawiera witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i ścianki naczyń krwionośnych. Oprócz tego kwas askorbinowy przyczynia się do produkcji kolagenu, czyli białka niezbędnego do budowy kości czy zębów. Dodatkowo ma działanie bakteriobójcze, więc dobrze poradzi sobie z przypadku przeziębienia czy infekcji.

Wsparcie układu pokarmowego

O dobroczynnym wpływie miodu na nasz organizm byli już przekonani starożytni Grecy czy Egipcjanie. Był on traktowany jako napój bogów, gdyż według mitologii jego spożywanie miało zapewnić długi żywot. Mieli wiele powodów, dla których sięgali po to remedium na problemy zdrowotne.

Miodówka między innymi wspomaga pracę układu pokarmowego oraz niweluje jego stan zapalny w przypadku jego pojawienia. Dodatkowo nalewka ta przyspiesza metabolizm, dzięki czemu szybciej stracisz zbędne kilogramy. Warto też podkreślić, że niewielka ilość miodówki reguluje czynności motoryczne jelit i pobudza je do pracy. Specyfik ten wykazuje lekkie działanie przeczyszczające, dlatego pomoże uporać się z problemem zaparć.

Miodówka na układ krążenia

Nalewka z miodu ma w swoim składzie potas, który chroni przed uszkodzeniem naczyń krwionośnych, a oprócz tego wzmacnia mięsień serca. Niewielka ilość miodówki zapobiega zawałowi oraz rozwojowi chorób wieńcowych. Na układ krążenia pozytywnie działają też witaminy z grupy B, ponieważ poprawiają one pracę serca i jego wydolność. Ponadto osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze, również powinny od czasu do czasu napić się małej ilości tego specyfiku.

Przepis na miodówkę

Miodówkę można przygotować w prosty sposób, potrzebujesz jednak do tego kilku składników:

  • 3 rodzaje miodu, dzięki czemu nalewka będzie smaczniejsza (z każdego po mniej więcej 350 mililitrów),
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół szklanki wody,
  • 0,5 litra wódki.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku musisz lekko zarumienić cukier na patelni, a potem dodać wodę i wszystko rozpuścić.
  2. W kolejnym kroku dołóż miód oraz sok z cytryny, wszystko dobrze wymieszaj i podgrzej na małym ogniu.
  3. Całość przelej do garnuszka i ostudź, następnie za pomocą gazy przecedź mieszankę.
  4. Przecedzony płyn rozlej do szklanych butelek i dodaj alkohol, na koniec całość wymieszaj.
  5. Specyfik odstaw na tydzień, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i gotowe!

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas