Miodowy torcik

Szukasz przepisu na ekspresowe i smaczne ciasto? Ten miodowy torcik przygotujesz w zaledwie 30 minut. Potem chwila chłodzenia i możesz cieszyć się pysznym, aromatycznym deserem.

Niesamowity i rozpływający się w ustach miodowy torcik.
Niesamowity i rozpływający się w ustach miodowy torcik. 123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 jajek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 łyżki miodu
  • cynamon
  • 1 szkl. krupczatki
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do piecz.
  • po 1 op. kremu i galaretki
  • truskawki
30 min
12 porcji

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj żółtka i cukier, a potem miód i szczyptę cynamonu. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy, starannie połącz. Biszkopt piecz ok. 20 min 180°C. Ostudź, przekrój na dwa blaty. 

2. Krem (np. ajerkoniakowy) i galaretkę (np. truskawkową) przygotuj wg przepisu. Opłucz i pokrój w plasterki garść truskawek. Miodowe blaty przełóż kremem, obłóż truskawkami. Owoce zalej galaretką. Ostudź.