Mity i fakty na temat makaronu

Czy makaron jest tuczący? Niekoniecznie. Wszyscy wiemy że węglowodany są tuczące, a spożywanie produktów z wysoką zawartością węglowodanów powodują wzrost wagi. Jednak jaką mamy pewność, że to właśnie makaron powoduje wzrost wagi?

makaron
makaron© Photogenica

Co to jest indeks glikemiczny i w jakim celu się go stosuje?

rodzaje makaronu
© Photogenica

Indeks glikemiczny mówi nam, w jaki sposób jedzenie węglowodanów wpłynie na poziom cukru we krwi. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu czy posiłku, tym wyższe stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu. Tradycyjny makaron jest jednym z produktów, które posiadają wysoki indeks, jednak sposób w jaki go przygotujemy też ma znaczenie.

„Al dente” co właściwie oznacza?

makaron al dente
© Photogenica

„Al dente” znaczy po włosku niedogotowany. Ugotowany w ten sposób makaron ma wielu amatorów, którzy doceniają jego walory smakowe. Tak przygotowany makaron powinien być jędrny i lekko twardy. Termin „al Dente” może być stosowany również w odniesieniu do ryżu czy warzyw. Makaron, który przygotujemy „Al dente” posiada niższy indeks glikemiczny.

Czy makaron „al dente” możemy zastąpić brązowym ryżem?

ryż brązowy
© Photogenica

Oczywiście, że możemy, ale na dłuższą metę lepiej spisze się makaron. Makaron przygotowany "al dente" równomiernie uwalnia energię przez dłuższy czas, dzięki czemu dłużej będziemy czuć się pełni. Kilka godzin po zjedzeniu ryżu odczujemy ssanie w żołądku i znowu będziemy musieli sięgnąć po posiłek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas