Mizeria do obiadu

Aktualizacja

Mizeria to tradycyjna polska sałatka obiadowa jest zarazem jedną z najpopularniejszych, zajadają się nią dzieci i dorośli. Mizeria pasuje do ziemniaków i mięs, uzupełniając tego typu zestawy.

Mizeria wspaniale orzeźwia, uzupełnia dania obiadowe, a jak smakuje!
Mizeria wspaniale orzeźwia, uzupełnia dania obiadowe, a jak smakuje!123RF/PICSEL

Mizeria do obiadu - jak zrobić

1. Ogórki na mizerię myjemy i obieramy. Kroimy w plasterki, umieszczamy na głębokim talerzu, posypujemy solą, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie ogórki powinny oddać nadmiar wody, odciskamy je na sicie.

2. Śmietanę łączymy w małej miseczce z pieprzem, łyżeczką soku cytrynowego, ew. odrobiną soli i szczyptą cukru pudru, mieszamy.

3. Ogórki łączymy ze śmietaną, chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy mizerię pokrojonym drobno koperkiem, możemy jeszcze w razie potrzeby doprawić całość odrobiną pieprzu ziołowego. Mizeria jest gotowa!

Zobacz także inny przepis na klasyczną mizerię

Co powiesz na zimową mizerię z rzodkiewki?

Szukasz więcej inspiracji? Spróbuj surówkę z młodej kapusty

* * *

Zobacz więcej:

Tradycyjny przepis na ogórki w occieInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas