Mizeria do obiadu
Mizeria to tradycyjna polska sałatka obiadowa jest zarazem jedną z najpopularniejszych, zajadają się nią dzieci i dorośli. Mizeria pasuje do ziemniaków i mięs, uzupełniając tego typu zestawy.

Składniki
- 2 świeże ogórki zielone
- 4-5 łyżek śmietany 18 proc.
- 1/2 garści koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz (np. ziołowy)
- szczypta cukru pudru (opcjonalnie)
Mizeria do obiadu - jak zrobić
1. Ogórki na mizerię myjemy i obieramy. Kroimy w plasterki, umieszczamy na głębokim talerzu, posypujemy solą, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie ogórki powinny oddać nadmiar wody, odciskamy je na sicie.
2. Śmietanę łączymy w małej miseczce z pieprzem, łyżeczką soku cytrynowego, ew. odrobiną soli i szczyptą cukru pudru, mieszamy.
3. Ogórki łączymy ze śmietaną, chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy mizerię pokrojonym drobno koperkiem, możemy jeszcze w razie potrzeby doprawić całość odrobiną pieprzu ziołowego. Mizeria jest gotowa!
Zobacz także inny przepis na klasyczną mizerię
Co powiesz na zimową mizerię z rzodkiewki?
Szukasz więcej inspiracji? Spróbuj surówkę z młodej kapusty
* * *
Zobacz więcej: