Reklama

Reklama

Mizeria do obiadu

Tradycyjna polska sałatka obiadowa jest zarazem jedną z najpopularniejszych, zajadają się nią dzieci i dorośli. Pasuje do ziemniaków i mięs, uzupełniając tego typu zestawy.

Składniki

  • 2 świeże ogórki zielone
  • 4-5 łyżek śmietany 18 proc.
  • 1/2 garści koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz (np. ziołowy)
  • szczypta cukru pudru (opcjonalnie)

1. Ogórki myjemy i obieramy. Kroimy w plasterki, umieszczamy na głębokim talerzu, posypujemy solą, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie ogórki powinny oddać nadmiar wody, odciskamy je na sicie.

2. Śmietanę łączymy w małej miseczce z pieprzem, łyżeczką soku cytrynowego, ew. odrobiną soli i szczyptą cukru pudru, mieszamy.

3. Ogórki łączymy ze śmietaną, chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy pokrojonym drobno koperkiem, możemy jeszcze w razie potrzeby doprawić całość odrobiną pieprzu ziołowego.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje