Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu

Orzeźwiająca, smakowita i uniwersalna
Orzeźwiająca, smakowita i uniwersalna123RF/PICSEL

Jakie ogórki do mizerii? Czy trzeba je obierać?

Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie?

Zobacz również:

    Co zrobić, żeby mizeria nie była wodnista?

    Jak zrobić mizerię krok po kroku?

    • ½ kg ogórków gruntowych lub szklarniowych,
    • 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
    • 1 gałązki koperku,
    • ½ łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 łyżeczki soku z cytryny,
    • pieprz do smaku — wedle uznania.
    Odrobina czerwonej cebuli zaostrzy smak mizerii — eksperymentuj z dodatkami
    Odrobina czerwonej cebuli zaostrzy smak mizerii — eksperymentuj z dodatkami123RF/PICSEL
    • Ogórki umyj i w razie potrzeby obierz ze skórki.
    • Pokrój je w cienkie plasterki, posól i odstaw na kwadrans.
    • W tym czasie przygotuj sos. Do miseczki wlej śmietanę, sok z cytryny i dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Część koperku możesz zostawić do posypania wierzchu sałatki tuż przed podaniem.
    • Ogórki odsącz z nadmiaru wody i polej śmietaną z dodatkami. Smacznego!
    Chłodnik ogórkowy - idealny na latoInteria KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?