Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu

Mizeria to klasyk wśród sałatek do obiadu, która króluje w ciepłe dni. Jej smak z łatwością uda się dopasować do własnych upodobań, a przepis na mizerię za każdym razem może wyglądać nieco inaczej. Istnieją jednak pewne zasady, dzięki którym na talerzach uzyskamy apetyczną potrawę zamiast nijakiej papki. Co zrobić, żeby mizeria nie była wodnista i zawsze smakowała wybornie? To proste.

Orzeźwiająca, smakowita i uniwersalna
Orzeźwiająca, smakowita i uniwersalna123RF/PICSEL

Jakie ogórki do mizerii? Czy trzeba je obierać?

Delikatne w smaku i orzeźwiające ogórki to podstawa każdej mizerii. Tradycyjne receptury uwzględniają użycie ogórków gruntowych, na które sezon zaczyna się w lipcu. Jeśli użyjesz młodych i nieprzerośniętych okazów, usuwanie ich cienkiej skórki nie będzie potrzebne. Sałatka będzie prezentować się jeszcze apetyczniej. Ogórki wystarczy jedynie dokładnie umyć i drobno pokroić.

Nie możesz się doczekać degustacji mizerii? Do jej przygotowania użyj ogórków szklarniowych, o których dostępność w sklepach i na targach nie trzeba się martwić. W ich przypadku jednak zaleca się nie tylko dokładne umycie, ale też obranie i odcięcie obu końcówek. Jeśli po przekrojeniu okaże się, że gniazda nasienne są duże, wytnij je. Nie będą potrzebne do przygotowania mizerii.

Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie?

Gorzki smak ogórków potrafi odebrać całą przyjemność z jedzenia. Nawet dodatki do mizerii nie będą w stanie uratować tej sytuacji. Dlatego tak ważna jest znajomość prostego triku, by ogórki nie były gorzkie.

A skąd bierze się ta goryczka? Jest wynikiem obecności substancji znanych jako kukurbitacyny. Powstają w roślinie jako jej tarcza ochronna przed szkodnikami. Są produkowane również wskutek kiepskich warunków uprawy, np. długo utrzymującej się suszy. Kumulują się one w końcówce ogórka, która znajduje się tuż przy łodydze. Jest wyraźnie ciemniejsza, dlatego ogórki należy obierać, zaczynając od jaśniejszej końcówki. Dzięki temu nie rozprowadzimy gorzkiego smaku po całej powierzchni.

Co zrobić, żeby mizeria nie była wodnista?

Zdarzyło ci się, że mizerię przygotowałeś trochę wcześniej, a podczas posiłku nie wyglądała zbyt apetycznie przez nagromadzoną wodę, którą wydzieliły ogórki? Po wymieszaniu ze śmietaną lub jogurtem powstała mało apetyczna breja? Tego problemu da się uniknąć, dzięki prostej metodzie.

Pokrojone cienko ogórki posól, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie je zamieszaj i odciśnij z nadmiaru wody. Po takim zabiegu bez żadnych obaw możesz polać warzywa śmietanowym sosem.

Jak zrobić mizerię krok po kroku?

Podczas pracy w kuchni już nic cię nie zaskoczy. Wygląda na to, że jesteś ogórkowym ekspertem! Czas więc przejść do przepisu na mizerię, by podać lubianą sałatkę podczas obiadu lub jako dodatek do dań z grilla w trakcie spotkania w ogrodzie.

Do zrobienia czterech porcji potrzebujesz:

  • ½ kg ogórków gruntowych lub szklarniowych,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 gałązki koperku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczki soku z cytryny,
  • pieprz do smaku — wedle uznania.
Odrobina czerwonej cebuli zaostrzy smak mizerii — eksperymentuj z dodatkami
Odrobina czerwonej cebuli zaostrzy smak mizerii — eksperymentuj z dodatkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  • Ogórki umyj i w razie potrzeby obierz ze skórki.
  • Pokrój je w cienkie plasterki, posól i odstaw na kwadrans.
  • W tym czasie przygotuj sos. Do miseczki wlej śmietanę, sok z cytryny i dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Część koperku możesz zostawić do posypania wierzchu sałatki tuż przed podaniem.
  • Ogórki odsącz z nadmiaru wody i polej śmietaną z dodatkami. Smacznego!

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas