Mleczna pianka czekoladowa

Nadesłał Piotr.

Składniki:

1) 200g.serka homogenizowanego,
2) 200ml mleka (niepełna szklanka),
3) 20 g. żelatyny w torebkach,
4) 3 jajka,
5) 150 g. cukru kryształu (2/3 szklanki),
6) 4 płaskie łyżki kakao,
7) 1 łyżeczka od herbaty zapachu waniliowego

Przygotowanie:

1) Żółtka miksujemy z cukrem i dodajemy 1 łyżeczkę aromatu waniliowego, do utartych żółtek dodajemy serek homogenizowany, kakao i dokładnie mieszamy aż kakao rozpuści się.

2) Do zimnego mleka dodajemy żelatynę i czekamy 10 minut aż spęcznieje, potem podgrzewamy do gorącego, cały czas mieszając (nie gotować!), czekamy aż troszkę przestygnie. Żelatynę dodajemy powoli do powyższej mieszaniny żółtek z serem i kakao. Cały czas energicznie mieszamy całą mieszaninę.

3) Z 3 białek oziębionych w chłodziarce ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z powyższą mieszaniną. Powstaje mieszanina w ilości 1 litra, którą wlewamy do półlitrowych porcyjek i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny do schłodzenia.

4) Po schłodzeniu z każdej porcyjki gorącym nożem obkrawamy piankę dookoła foremki i wyjmujemy schłodzoną piankę.

5) Następnie gorącym nożem dzielimy piankę na 8 małych porcji i bardzo ciepłą czekoladą (nie gorącą! – pianka może się roztopić) przy pomocy łyżeczki nanosimy delikatne stróżki czekolady na piankę. Wstawiamy do chłodziarki na pół godziny, aby czekolada zastygła.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas