Reklama

Reklama

Mniej znane rodzaje ryżu

Warto spróbować innego ryżu niż klasyczny, bo może nam bardziej smakować i… być zdrowszy.

Najczęściej jemy ryż biały długoziarnisty. Cenimy go za delikatny, neutralny smak, który pasuje i  do dań wytrawnych, i do słodkich. Jest polecany osobom na diecie lekkostrawnej dlatego, że ma mało błonnika. 

Jest też lepszy, gdy jemy go z warzywami (pierwiastki, tj. magnez, wapń, potas i fosfor z warzyw wchłaniają się lepiej, gdy jest mało błonnika). Biały ryż traci błonnik w procesie polerowania, czyli usuwania wierzchniej warstwy ziarna. 

Niestety prócz błonnika znika też większość właściwości odżywczych, a pozostają węglowodany. Przez to biały ryż ma wysoki indeks glikemiczny i nie jest polecany osobom, które mają problemy z poziomem cukru we krwi.

Reklama

Podpowiadamy, po jaki ryż sięgnąć, gdy mamy problemy z cukrem, a po jaki, gdy mamy inne kłopoty zdrowotne oraz jak smakują mniej popularne rodzaje ryżu.

Czerwony

Ma ciemnoczerwone ziarna. Jest fermentowany, dzięki czemu ma dużo błonnika obniżającego poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ma orzechowy, słodkawy smak. Pasuje do drobiu i warzyw. Cena 11 zł/kg.

Jaśminowy

To biały ryż długoziarnisty, który ma naturalny zapach kwiatów jaśminu. Zawiera wit. z grupy B i potas, wzmacniające układ nerwowy. Ma delikatny, lekko miodowy smak. Podkreśli smak deserów. Jest idealny do potraw tajskich. Cena 8 zł/kg.

Czarny

To rodzaj ryżu, który ma czarnofioletowe ziarna. Jest bogaty w antocyjany i wit. E działające przeciwzapalnie i mające dobry wpływ na wzrok. Jest kleisty po ugotowaniu. Ma intensywny smak z lekko orzechową nutą. Jest doskonały do drobiu i ryb oraz sałatek owocowych. Cena 13 zł/kg.


Brązowy

To ryż pełnoziarnisty o złotobrązowym kolorze. Ma dużo błonnika i skrobi. Jest twardy i trzeba go dłużej gotować. Ma wyrazisty smak. Pasuje do czerwonego mięsa i mocno doprawionych potraw np. dań kuchni meksykańskiej czy hiszpańskiej. Cena 6 zł/kg.

Basmati

To biały ryż długoziarnisty, który ma orzechowy zapach. Jest lekkostrawny i polecany przy chorobach jelit. Wyróżnia go mocny aromat. Pasuje do dań mięsnych i jarskich. Używany do potraw w kuchni nepalskiej, pakistańskiej i indyjskiej. Cena 9 zł/kg.

Arborio

To biały ryż średnioziarnisty. Ma więcej skrobi niż inne rodzaje ryżu, przez co jest bardziej kaloryczny. Ma neutralny smak i dobrze wchłania inne aromaty. Doskonale zagęści i zwiąże sosy, zupy, pulpety czy gołąbki. Najlepszy do risotto i zapiekanek. Nadaje się także do sushi. Cena 9 zł/kg. 

Dziki

Inaczej zizania wodna, owies wodny lub ostruda wodna. Jest spokrewniona z pozostałymi rodzajami ryżu, ale w przeciwieństwie do nich nie należy do gatunku Oryza. Ma więcej białka, a mniej cukru niż biały ryż,  oraz dużo błonnika i niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecany diabetykom. W smaku przypomina bardziej kaszę niż ryż - ma zbożowy smak. Jest dobrym dodatkiem do mięs. Cena 40 zł/kg.

Parboiled

To biały ryż długoziarnisty, który został poddany działaniu pary wodnej. Dzięki temu zachowuje więcej witamin i składników mineralnych niż zwykły ryż. Ma żółtawy kolor. Ma neutralny smak. Po ugotowaniu jest sypki. Pasuje jako dodatek do mięs i ryb oraz do potraw typu leczo. Cena 6 zł/kg.

100 rad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy