Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka papierówki
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Czy wiesz, że jabłoń papierówka owocuje najszybciej ze wszystkich? Pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się już w lipcu. Rzadko osiągają imponującą wielkość, choć niewielki rozmiar nie przeszkadza im w skrywaniu licznych antyoksydantów, soli mineralnych, białka oraz beta-karotenu. Jakie smakowite przetwory przygotować z jabłek papierówek, by cieszyć się nimi zimową porą? Podpowiadamy.
Spis treści:
Kompot z dojrzałych papierówek
Słodko-kwaśny, z wyczuwalnym posmakiem cynamonu, kompot na bazie papierówek idealnie sprawdzi się podczas leniwych dni spędzanych w ogrodzie, na balkonie lub tarasie. Nie tylko stanowi przyjemność dla kubków smakowych, ale dodatkowo reguluje procesy trawienne. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie czterech składników.
Składniki:
- 0,5 kg papierówek
- 500 ml wody
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
Przygotowanie:
- Papierówki myjemy pod wodą, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cynamon, a następnie całość zagotowujemy.
- Kiedy płyn zacznie przypominać nieco gęsty syrop, dodajemy kawałki jabłek i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Owoce powinny stracić swoją chrupkość i stać się miękkie.
- Tak przygotowany kompot możemy podawać od razu, pozostawić do schłodzenia i wzbogacić o kostki lodu lub przelać do słoików, zapasteryzować i schować do spiżarni.
Domowy ocet jabłkowy
Dlaczego warto mieć w kuchennej szafce chociaż jedną buteleczkę octu jabłkowego? Produkt przydaje się nie tylko do wielu przepisów kulinarnych, ale także pomaga w sprzątaniu, wzbogaca domową apteczkę oraz pielęgnuje skórę, włosy i paznokcie. Bez problemu przygotujemy go z papierówek kupionych na targu lub w sklepie spożywczym, wystarczy jedynie dokładnie wyszorować owoce przed użyciem.
Składniki:
- 1 kg świeżych papierówek
- 1 l wody
- 60 g drobnego cukru białego
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki - bez wycinania gniazd nasiennych, a następnie przekładamy do słoików.
- Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, a następnie studzimy,
- Letni roztwór wlewamy do słoików i zamykamy je za pomocą gazy. Papierówki powinny znaleźć się całkowicie pod wodą.
- Tak przygotowane słoiki odstawiamy w ciepłe i zaciemnione miejsce na ok. 5 tygodni. Pamiętajmy o tym, by zamieszać ich zawartość przynajmniej raz dziennie.
- W ciągu pierwszego tygodnia na powierzchni słoików wytworzy się piana, co jest oznaką zachodzącej fermentacji alkoholowej.
- W kolejnych dniach papierówki opadną na dno, a u góry powstanie biała i galaretowata warstwa. To tzw. matka octowa, której nie należy mylić z pleśnią.
- Po upływie 5 tygodni zdejmujemy z powierzchni słoika matkę octową, przelewamy ocet przez sito i rozlewamy do wyparzonych butelek.
- Butelki z octem jabłkowym odstawiamy z powrotem w ciemne miejsce na kolejne 5-6 tygodni. Jeśli po tym czasie wyraźnie wyczuwamy w nim woń wina lub drożdży, pozostawmy go jeszcze na 1-2 tygodnie do dalszej fermentacji.
- Gotowy ocet jabłkowy przechowujemy w spiżarni lub szafce kuchennej.
Dżem papierówkowy
Obieranie oraz wykrawanie gniazd nasiennych to jedna z najbardziej czasochłonnych czynności podczas przygotowywania dżemu z papierówek. Gotowy przetwór nie zawiera zbędnych środków żelujących ani poprawiaczy smaku.
Składniki:
- 3 kg jabłek papierówek
- 5 łyżek wody
- 200-300 g cukru białego
- sok z ½ cytryny
- opcjonalnie: kilka gwiazdek anyżu, goździki, cynamon
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do rondelka z grubym dnem.
- Do jabłek dodajemy 5 łyżek wody oraz sok z cytryny i całość doprowadzamy do wrzenia.
- Kiedy papierówki zaczną się rozpadać, dodajemy cukier i gotujemy do momentu całkowitego połączenia się składników i zgęstnienia konsystencji. Nie zajmuje to dłużej nić 40-50 minut.
- Gotowy dżem możemy doprawić cynamonem, goździkami lub anyżem, albo pozostawić bez dodatków.
- Przetwór przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Papierówki w wydaniu obiadowym
Jabłka papierówki kojarzą się głównie ze słodkimi przetworami, chętnie używanymi do ciast, deserów oraz naleśników. Owoce te nie są trwałe, dlatego zbyt długo nie poleżą w kuchni. Świetnym patentem na ich wykorzystanie jest przygotowanie sycącego obiadu. Baza z ryżu, okraszona grzybami, warzywami oraz podsmażonymi papierówkami to ciekawa propozycja dla osób lubiących kulinarne eksperymenty.
Składniki:
- 100 g ryżu
- 1 średnia lub duża cukinia
- 600 g podgrzybków
- 2 średnie cebule
- 3 jabłka papierówki
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, umieszczamy w garnku i gotujemy do miękkości.
- Cukinię obieramy ze skórki i tniemy w półksiężyce, jabłka kroimy w ósemki (bez obierania), a cebulę w drobną kostkę.
- Na patelni podsmażamy cebulę z podgrzybkami i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gdy zmiękną, dorzucamy cukinię.
- Kiedy warzywo będzie al dente, dodajemy jabłka papierówki. Smażymy wszystkie składniki do momentu, aż jabłka wyraźnie zmiękną.
- Podsmażoną mieszankę z patelni podajemy na ciepło, wykładając ją na porcję ryżu. Smacznego!
Sprawdź również: