Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka papierówki

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Czy wiesz, że jabłoń papierówka owocuje najszybciej ze wszystkich? Pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się już w lipcu. Rzadko osiągają imponującą wielkość, choć niewielki rozmiar nie przeszkadza im w skrywaniu licznych antyoksydantów, soli mineralnych, białka oraz beta-karotenu. Jakie smakowite przetwory przygotować z jabłek papierówek, by cieszyć się nimi zimową porą? Podpowiadamy.

Do jakich przetworów nadają się papierówki?
Do jakich przetworów nadają się papierówki?123RF/PICSEL

  • Papierówki to niewielkie jabłka o jasnozielonej i wyjątkowo cieniutkiej skórce, która pod wpływem uderzenia pokrywa się brązowymi plamami.
  • Wyróżniają się nie tylko słodko-kwaskowatym posmakiem, ale przede wszystkim bogactwem witamin, minerałów oraz błonnika, który dba o uczucie sytości.
  • Jabłka papierówki obniżają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i są stosowane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Badacze Uniwersytetu Jagiellońskiego dowiedli, że osoby jedzące sporo jabłek rzadziej chorują na raka jelita grubego.

Kompot z dojrzałych papierówek

Słodko-kwaśny, z wyczuwalnym posmakiem cynamonu, kompot na bazie papierówek idealnie sprawdzi się podczas leniwych dni spędzanych w ogrodzie, na balkonie lub tarasie. Nie tylko stanowi przyjemność dla kubków smakowych, ale dodatkowo reguluje procesy trawienne. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie czterech składników.

Składniki:

  • 0,5 kg papierówek
  • 500 ml wody
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu

Przygotowanie:

  1. Papierówki myjemy pod wodą, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cynamon, a następnie całość zagotowujemy.
  3. Kiedy płyn zacznie przypominać nieco gęsty syrop, dodajemy kawałki jabłek i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Owoce powinny stracić swoją chrupkość i stać się miękkie.
  4. Tak przygotowany kompot możemy podawać od razu, pozostawić do schłodzenia i wzbogacić o kostki lodu lub przelać do słoików, zapasteryzować i schować do spiżarni.

Domowy ocet jabłkowy

W kilku prostych krokach przygotujemy domowy ocet jabłkowy
W kilku prostych krokach przygotujemy domowy ocet jabłkowy123RF/PICSEL

Dlaczego warto mieć w kuchennej szafce chociaż jedną buteleczkę octu jabłkowego? Produkt przydaje się nie tylko do wielu przepisów kulinarnych, ale także pomaga w sprzątaniu, wzbogaca domową apteczkę oraz pielęgnuje skórę, włosy i paznokcie. Bez problemu przygotujemy go z papierówek kupionych na targu lub w sklepie spożywczym, wystarczy jedynie dokładnie wyszorować owoce przed użyciem.

Składniki:

  • 1 kg świeżych papierówek
  • 1 l wody
  • 60 g drobnego cukru białego

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki - bez wycinania gniazd nasiennych, a następnie przekładamy do słoików.
  2. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, a następnie studzimy,
  3. Letni roztwór wlewamy do słoików i zamykamy je za pomocą gazy. Papierówki powinny znaleźć się całkowicie pod wodą.
  4. Tak przygotowane słoiki odstawiamy w ciepłe i zaciemnione miejsce na ok. 5 tygodni. Pamiętajmy o tym, by zamieszać ich zawartość przynajmniej raz dziennie.
  5. W ciągu pierwszego tygodnia na powierzchni słoików wytworzy się piana, co jest oznaką zachodzącej fermentacji alkoholowej.
  6. W kolejnych dniach papierówki opadną na dno, a u góry powstanie biała i galaretowata warstwa. To tzw. matka octowa, której nie należy mylić z pleśnią.
  7. Po upływie 5 tygodni zdejmujemy z powierzchni słoika matkę octową, przelewamy ocet przez sito i rozlewamy do wyparzonych butelek.
  8. Butelki z octem jabłkowym odstawiamy z powrotem w ciemne miejsce na kolejne 5-6 tygodni. Jeśli po tym czasie wyraźnie wyczuwamy w nim woń wina lub drożdży, pozostawmy go jeszcze na 1-2 tygodnie do dalszej fermentacji.
  9. Gotowy ocet jabłkowy przechowujemy w spiżarni lub szafce kuchennej.

Dżem papierówkowy

Obieranie oraz wykrawanie gniazd nasiennych to jedna z najbardziej czasochłonnych czynności podczas przygotowywania dżemu z papierówek. Gotowy przetwór nie zawiera zbędnych środków żelujących ani poprawiaczy smaku.

Składniki:

  • 3 kg jabłek papierówek
  • 5 łyżek wody
  • 200-300 g cukru białego
  • sok z ½ cytryny
  • opcjonalnie: kilka gwiazdek anyżu, goździki, cynamon

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do rondelka z grubym dnem.
  2. Do jabłek dodajemy 5 łyżek wody oraz sok z cytryny i całość doprowadzamy do wrzenia.
  3. Kiedy papierówki zaczną się rozpadać, dodajemy cukier i gotujemy do momentu całkowitego połączenia się składników i zgęstnienia konsystencji. Nie zajmuje to dłużej nić 40-50 minut.
  4. Gotowy dżem możemy doprawić cynamonem, goździkami lub anyżem, albo pozostawić bez dodatków.
  5. Przetwór przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Papierówki w wydaniu obiadowym

Ryż z dodatkiem jabłek smakuje obłędnie
Ryż z dodatkiem jabłek smakuje obłędnie123RF/PICSEL

Jabłka papierówki kojarzą się głównie ze słodkimi przetworami, chętnie używanymi do ciast, deserów oraz naleśników. Owoce te nie są trwałe, dlatego zbyt długo nie poleżą w kuchni. Świetnym patentem na ich wykorzystanie jest przygotowanie sycącego obiadu. Baza z ryżu, okraszona grzybami, warzywami oraz podsmażonymi papierówkami to ciekawa propozycja dla osób lubiących kulinarne eksperymenty.

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 1 średnia lub duża cukinia
  • 600 g podgrzybków
  • 2 średnie cebule
  • 3 jabłka papierówki
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, umieszczamy w garnku i gotujemy do miękkości.
  2. Cukinię obieramy ze skórki i tniemy w półksiężyce, jabłka kroimy w ósemki (bez obierania), a cebulę w drobną kostkę.
  3. Na patelni podsmażamy cebulę z podgrzybkami i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gdy zmiękną, dorzucamy cukinię.
  4. Kiedy warzywo będzie al dente, dodajemy jabłka papierówki. Smażymy wszystkie składniki do momentu, aż jabłka wyraźnie zmiękną.
  5. Podsmażoną mieszankę z patelni podajemy na ciepło, wykładając ją na porcję ryżu. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas