Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka papierówki

Do jakich przetworów nadają się papierówki?
Do jakich przetworów nadają się papierówki?123RF/PICSEL
  • Papierówki to niewielkie jabłka o jasnozielonej i wyjątkowo cieniutkiej skórce, która pod wpływem uderzenia pokrywa się brązowymi plamami.
  • Wyróżniają się nie tylko słodko-kwaskowatym posmakiem, ale przede wszystkim bogactwem witamin, minerałów oraz błonnika, który dba o uczucie sytości.
  • Jabłka papierówki obniżają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i są stosowane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Badacze Uniwersytetu Jagiellońskiego dowiedli, że osoby jedzące sporo jabłek rzadziej chorują na raka jelita grubego.

Kompot z dojrzałych papierówek

Zobacz również:

    • 0,5 kg papierówek
    • 500 ml wody
    • 100 g cukru
    • ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
    1. Papierówki myjemy pod wodą, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
    2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cynamon, a następnie całość zagotowujemy.
    3. Kiedy płyn zacznie przypominać nieco gęsty syrop, dodajemy kawałki jabłek i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Owoce powinny stracić swoją chrupkość i stać się miękkie.
    4. Tak przygotowany kompot możemy podawać od razu, pozostawić do schłodzenia i wzbogacić o kostki lodu lub przelać do słoików, zapasteryzować i schować do spiżarni.

    Domowy ocet jabłkowy

    W kilku prostych krokach przygotujemy domowy ocet jabłkowy
    W kilku prostych krokach przygotujemy domowy ocet jabłkowy123RF/PICSEL
    • 1 kg świeżych papierówek
    • 1 l wody
    • 60 g drobnego cukru białego
    1. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki - bez wycinania gniazd nasiennych, a następnie przekładamy do słoików.
    2. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, a następnie studzimy,
    3. Letni roztwór wlewamy do słoików i zamykamy je za pomocą gazy. Papierówki powinny znaleźć się całkowicie pod wodą.
    4. Tak przygotowane słoiki odstawiamy w ciepłe i zaciemnione miejsce na ok. 5 tygodni. Pamiętajmy o tym, by zamieszać ich zawartość przynajmniej raz dziennie.
    5. W ciągu pierwszego tygodnia na powierzchni słoików wytworzy się piana, co jest oznaką zachodzącej fermentacji alkoholowej.
    6. W kolejnych dniach papierówki opadną na dno, a u góry powstanie biała i galaretowata warstwa. To tzw. matka octowa, której nie należy mylić z pleśnią.
    7. Po upływie 5 tygodni zdejmujemy z powierzchni słoika matkę octową, przelewamy ocet przez sito i rozlewamy do wyparzonych butelek.
    8. Butelki z octem jabłkowym odstawiamy z powrotem w ciemne miejsce na kolejne 5-6 tygodni. Jeśli po tym czasie wyraźnie wyczuwamy w nim woń wina lub drożdży, pozostawmy go jeszcze na 1-2 tygodnie do dalszej fermentacji.
    9. Gotowy ocet jabłkowy przechowujemy w spiżarni lub szafce kuchennej.

    Dżem papierówkowy

    • 3 kg jabłek papierówek
    • 5 łyżek wody
    • 200-300 g cukru białego
    • sok z ½ cytryny
    • opcjonalnie: kilka gwiazdek anyżu, goździki, cynamon
    1. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do rondelka z grubym dnem.
    2. Do jabłek dodajemy 5 łyżek wody oraz sok z cytryny i całość doprowadzamy do wrzenia.
    3. Kiedy papierówki zaczną się rozpadać, dodajemy cukier i gotujemy do momentu całkowitego połączenia się składników i zgęstnienia konsystencji. Nie zajmuje to dłużej nić 40-50 minut.
    4. Gotowy dżem możemy doprawić cynamonem, goździkami lub anyżem, albo pozostawić bez dodatków.
    5. Przetwór przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Papierówki w wydaniu obiadowym

    Ryż z dodatkiem jabłek smakuje obłędnie
    Ryż z dodatkiem jabłek smakuje obłędnie123RF/PICSEL
    • 100 g ryżu
    • 1 średnia lub duża cukinia
    • 600 g podgrzybków
    • 2 średnie cebule
    • 3 jabłka papierówki
    • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    1. Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, umieszczamy w garnku i gotujemy do miękkości.
    2. Cukinię obieramy ze skórki i tniemy w półksiężyce, jabłka kroimy w ósemki (bez obierania), a cebulę w drobną kostkę.
    3. Na patelni podsmażamy cebulę z podgrzybkami i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gdy zmiękną, dorzucamy cukinię.
    4. Kiedy warzywo będzie al dente, dodajemy jabłka papierówki. Smażymy wszystkie składniki do momentu, aż jabłka wyraźnie zmiękną.
    5. Podsmażoną mieszankę z patelni podajemy na ciepło, wykładając ją na porcję ryżu. Smacznego!
    Jak zrobić jabłka pieczone?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?