Mój ojciec co roku robi go na Wielkanoc. Smakuje całej rodzinie
Sos tatarski to jedno z najpopularniejszych dań wielkanocnych, goszczące na stołach większości Polaków. Jak wynika z zachowanych dokumentów, jego początki mogą sięgać nawet XVIII wieku, choć ten pierwotny różnił się nieco smakiem od dzisiejszych wersji sosu. My mamy dla was sprawdzony przepis na sos tatarski, który zawsze się udaje!
Sos tatarski to zimny sos na bazie majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami: ziołami oraz warzywami marynowanymi. Sos tatarski przyrządza się z sosu majonezowego:
- w wersji po wiedeńsku dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary i natkę pietruszki
- w wersji po francusku dodaje się roztarte żółtko z jaja na twardo, posiekane białko i szczypiorek.
Do sosu tatarskiego dodaje się również marynowane warzywa, najczęściej grzybki. Sos tatarski spożywa się zazwyczaj jak sałatkę, w towarzystwie zimnych mięs, wędlin, śledzi, ryb na zimno i chleba.
Sos tatarski traktowany jest jako potrawa kuchni polskiej, więc większość Polaków ma swój własny, sprawdzony przepis na to danie. Mój ojciec co roku robi sos z tego, sprawdzonego przepisu. Uwielbia go cała rodzina!
Sprawdzony przepis na sos tatarski. Zawsze się udaje
- 2 słoiczki grzybków marynowanych
- 3 ogórki kiszone cebula biała
- 2 jajka ugotowane na twardo
- majonez wedle uznania
- 4 łyżki musztardy
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Marynowane grzybki leśne odsącz na sitku i pokrój w drobną kosteczkę.
- Ogórki kiszone również pokrój w kostkę, podobnie jak cebulkę.
- Przełóż składniki do miski i wymieszaj, dodaj majonez, musztardę i dopraw.
- Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.
Smacznego!
Zobacz również: Wiosenna sałatka od siostry Anastazji. Hit Wielkanocy
***