Mój ojciec co roku robi go na Wielkanoc. Smakuje całej rodzinie

Sos tatarski to popularne danie wielkanocne
Sos tatarski to popularne danie wielkanocne 123RF/PICSEL
  • w wersji po wiedeńsku dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary i natkę pietruszki 
  • w wersji po francusku dodaje się roztarte żółtko z jaja na twardo, posiekane białko i szczypiorek. 

Zobacz również:

    Sprawdzony przepis na sos tatarski. Zawsze się udaje

    Składniki

    • dwa słoiczki grzybków marynowanych
    • trzy ogórki kiszone
    • cebula biała
    • dwa jajka ugotowane na twardo
    • majonez wedle uznania
    • cztery łyżki musztardy
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 słoiczki grzybków marynowanych
    • 3 ogórki kiszone cebula biała
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • majonez wedle uznania 
    • 4 łyżki musztardy 
    • szczypta cukru 
    • sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie:

    1. Marynowane grzybki leśne odsącz na sitku i pokrój w drobną kosteczkę. 
    2. Ogórki kiszone również pokrój w kostkę, podobnie jak cebulkę. 
    3. Przełóż składniki do miski i wymieszaj, dodaj majonez, musztardę i dopraw. 
    4. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki. 
    „Ewa gotuje”: Sałatka obiadowaPolsatPolsat