Mój ulubiony de Volaille - Maciej Kuroń

800 g piersi kurczaka (1 pierś na osobę); 1 jajko; 1 łyżeczka świeżych posiekanych ziół - majeranek, oregano, tymianek; ćwierć łyżeczki mieszanki tychże ziół suszonych; 1 ząbek czosnku; 1 łyżeczka soku z cytryny; mąka do panierowania; tarta bułka; 100 g masła; olej; sól, biały pieprz.

Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko zbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła, ziół suszonych i posiekanych świeżych ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego czosnku robimy masło ziołowe. Grudkę masła ziołowego układamy pośrodku płata piersi i zwijamy z rulonik. Obtaczamy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zarumienienia. W wersji klasycznej nie dodajemy ani ziół ani czosnku, tylko masło z natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas