Morelowa babka Savarin
Wygląda apetycznie!

Składniki
- ciasto
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 4 duże jajka
- 12 dag masła
- 100 ml mleka
- 7 g suszonych drożdży
- duża szczypta soli
- masło i bułka tarta do foremki
- poncz i dekoracja
- morele w lekkim syropie (puszka 40 dag)
- 4 łyżki rumu
- sok z 1/2 pomarańczy
- 3/4 szkl. cukru
- listki mięty
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło rozpuść i przestudź. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z drożdżami i z solą. Do mąki dodaj cukier, jajka i ciepłe mleko. Zagnieć gładkie ciasto. Wlej masło. Wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw, by ciasto wyrosło. Foremkę z kominem posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. 2. Nałóż ciasto, znów odstaw do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz ok. 30 minut. Zostaw, by ostygło w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 3. Poncz: morele osącz, syrop wymieszaj z rumem, sokiem z pomarańczy i 1/2 szkl. cukru. Podgrzej, by cukier się rozpuścił. Ciasto przełóż na kratkę, ustaw na dużym talerzu. Zrób dziurki wykałaczką, polej ponczem. Płyn, który ocieknie, zagotuj z resztą cukru. Gdy przestygnie, polej ciasto. Udekoruj morelami i miętą.