Morelowa babka Savarin

Wygląda apetycznie!

Babka z morelami
Babka z morelami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: masło rozpuść i przestudź. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z drożdżami i z solą. Do mąki dodaj cukier, jajka i ciepłe mleko. Zagnieć gładkie ciasto. Wlej masło. Wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw, by ciasto wyrosło. Foremkę z kominem posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. 

2. Nałóż ciasto, znów odstaw do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz ok. 30 minut. Zostaw, by ostygło w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 

3. Poncz: morele osącz, syrop wymieszaj z rumem, sokiem z pomarańczy i 1/2 szkl. cukru. Podgrzej, by cukier się rozpuścił. Ciasto przełóż na kratkę, ustaw na dużym talerzu. Zrób dziurki wykałaczką, polej ponczem. Płyn, który ocieknie, zagotuj z resztą cukru. Gdy przestygnie, polej ciasto. Udekoruj morelami i miętą.

Zmysłowe smaki: Ciasto cytrynoweInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas