Mrożona pizza – czy jest zdrowa?
Łatwo ją przygotować i ma długi termin przydatności do spożycia. Na tym kończą się jej zalety...
Wiele osób z braku czasu sięga po gotowe dania, czekające w supermarketowych zamrażarkach. Niestety, mrożona pizza to nie zawsze dobry wybór. Warto czytać jej skład, bo smak ciasta, farszu i sosu często polepszono za pomocą wielu chemicznych dodatków.
Na to uważaj: Cukier i maltodekstryna przyczyniają się do miażdżycy i cukrzycy.
Trifosforan E-451 i polifosforan E-452 utrudniają wchłanianie wapnia, stąd osteoporoza.
Azotyn sodu E-250 może być rakotwórczy.
Tłuszcz palmowy to źródło rakotwórczych izomerów trans.
Karagen E-407 może prowadzić do zapalenia i owrzodzenia jelit.
3 szkl. mąki, 1 opak. suszonych drożdży, 1/2 szkl. oliwy, sól
Zagnieć, dolewając tyle ciepłej wody, by powstało elastyczne ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na 1 godz., ponownie zagnieć, uformuj spód. Ułóż ulubione dodatki. Piecz 20 minut w 200 st.
***Zobacz także***