Mrożona pizza – czy jest zdrowa?

Łatwo ją przygotować i ma długi termin przydatności do spożycia. Na tym kończą się jej zalety...

Nie sięgaj zbyt często po mrożone pizze czy zapiekanki
Nie sięgaj zbyt często po mrożone pizze czy zapiekanki123RF/PICSEL

Wiele osób z braku czasu sięga po gotowe dania, czekające w supermarketowych zamrażarkach. Niestety, mrożona pizza to nie zawsze dobry wybór. Warto czytać jej skład, bo smak ciasta, farszu i sosu często polepszono za pomocą wielu chemicznych dodatków.

Na to uważaj: Cukier i maltodekstryna przyczyniają się do miażdżycy i cukrzycy.

Trifosforan E-451 i polifosforan E-452 utrudniają wchłanianie wapnia, stąd osteoporoza.

Azotyn sodu E-250 może być rakotwórczy.

Tłuszcz palmowy to źródło rakotwórczych izomerów trans.

Karagen E-407 może prowadzić do zapalenia i owrzodzenia jelit. 

Prosty przepis na ciasto na pizzę

3 szkl. mąki, 1 opak. suszonych drożdży, 1/2 szkl. oliwy, sól 

Zagnieć, dolewając tyle ciepłej wody, by powstało elastyczne ciasto. 

Odstaw do wyrośnięcia na 1 godz., ponownie zagnieć, uformuj spód. Ułóż ulubione dodatki. Piecz 20 minut w 200 st. 

***Zobacz także***

Zdrowa żywność? Oto chwyty marketingowe producentów jedzeniainfoWire.pl
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas