Muffinki Fale Dunaju
Muffinki inspirowane słynnym ciastem.
Składniki:
- Słoik wiśni
- 125 g gorzkiej czekolady
- 175 g miękkiego masła
- 325 g cukru
- Szczypta soli
- Opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 300 g mąki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 600 g twarożku
- Miąższ z jednej laski wanilii
Przygotowanie:
Wiśnie osączyć. Posiekać 50 g czekolady. Masło, 175 g cukru, sól i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z mlekiem, dodać wiśnie i czekoladę. Foremkę do muffin natłuścić i wysypać mąką. Nałożyć ciasto. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika I odstawić, aby ostygły.
Twarożek wymieszać z miąższem wanilii I 150 g cukru. Krem nałożyć na muffinki. 75 g czekolady roztopić i skropić ciastka