Muffinki z bezą
Idealne na poczęstunek dla gości

Składniki
- 125 gramów kostki do pieczenia
- margaryna np. Kasia Ekstra
- 125 g cukru
- 4 jajka
- 125 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 100 ml syropu waniliowego,
- karmelowego
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Kasię ubij na gładką masę z cukrem. Dodaj 2 jajka i wymieszaj. 2. W misce połącz mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodawaj do masy z Kasią, na przemian z mlekiem, mieszając. Na koniec dodaj maliny i wymieszaj. Gotowe ciasto wyłóż łyżką do przygotowanych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut. 3. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury. Białka z 2 jajek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Syrop wlewaj do ubijanej piany cienkim strumieniem, dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj. Przygotowaną pianę nakładaj na każdą babeczkę stołową łyżką lub workiem cukierniczym. Muffinki wstaw do nagrzanego piekarnika na minutę.