Muffinki ze śliwkami
Na słodkie, drugie śniadanie
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 12 dag drobnego cukru do wypieków
- pół szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 30 dag kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 12-16 dużych śliwek (mogą być np. renklody)
Przygotowanie:
Śliwki umyj i osusz, następnie wydryluj, po czym pokrój na cienkie, ale duże plasterki.
W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta do muffinek, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre, czyli roztrzepane jajka, olej roślinny oraz śmietanę. Następnie wszystkie składniki – suche oraz mokre – połącz razem. Ciasto ponakładaj do formy na muffinki, po czym w każdą muffinkę powkładaj plasterki śliwek.
Muffinki piecz przez około 25 minut w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu poczekaj chwilę, aby nieco przestygły, potem ostrożnie wyjmij z otworów w formie. Gotowe muffinki całkowicie ostudź na kratce.
Przed podaniem muffinki ze śliwkami możesz posypać np. cukrem pudrem. Możesz serwować je również z dodatkiem świeżo ubitej śmietany kremówki (podaj ją w miseczce, aby jedzący mógł nakładać ją łyżką).