Muffinki ze śliwkami

Na słodkie, drugie śniadanie

Gotowe muffiny udekoruj lukrem lub cukrem pudrem
Gotowe muffiny udekoruj lukrem lub cukrem pudrem© Photogenica

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 12 dag drobnego cukru do wypieków
  • pół szklanki  oleju roślinnego np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 30 dag kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 12-16 dużych śliwek (mogą być np. renklody)

Przygotowanie:

Śliwki umyj i osusz, następnie wydryluj, po czym pokrój na cienkie, ale duże plasterki.

W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta do muffinek, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.

W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre, czyli roztrzepane jajka, olej roślinny oraz śmietanę. Następnie wszystkie składniki – suche oraz mokre – połącz razem. Ciasto ponakładaj do formy na muffinki, po czym w każdą muffinkę powkładaj plasterki śliwek.

Muffinki piecz przez około 25 minut w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu poczekaj chwilę, aby nieco przestygły, potem ostrożnie wyjmij z otworów w formie. Gotowe muffinki całkowicie ostudź na kratce.

Przed podaniem muffinki ze śliwkami możesz posypać np. cukrem pudrem. Możesz serwować je również z dodatkiem świeżo ubitej śmietany kremówki (podaj ją w miseczce, aby jedzący mógł nakładać ją łyżką).

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas