Muffinki ze spaghetti na przyjęcia dla dzieci
Proste, szybkie i atrakcyjne danie dla dzieci.
Składniki na 4 porcje:
- 250 g spaghetti
- sól
- 100 g gotowanej szynki
- 3 jajka
- 125 ml + 3 łyżki mleka
- biały pieprz
- 150 g mrożonego groszku
- 50 g tartego sera
- po pół pęczka pietruszki i szczypiorku
- 250 g chudego twarożku
- keczup
- listki szałwii do dekoracjiPrzygotowanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Szynkę pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać, dodac 125 ml mleka, doprawić solą i pieprzem. Formę do muffinek natłuścić. Makaron wymieszać z szynka i groszkiem i układać "gniazdka" w foremce do muffinek. Wlać jajka z mlekiem, posypać serem. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku zapiekać przez 15 minut. W tym czasie pokroić zioła. Twarożek zmieszać z trzema łyżkami mleka, dodać zioła. Do muffinek ze spaghetti podawać dip ziołowy i keczup.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1920 kJ/459 kcal