Muffiny z boczkiem, cebulą i rozmarynem
Możesz dodać świeżą papryczkę chili.
Składniki:
●2 łyżeczki oleju
●6 plasterków chudego boczku lub bekonu
●cebula
●ok. 2 i 2/3 szklanki mąki
●2 łyżeczki proszku do pieczenia
●szczypta soli
●łyżeczka suszonego, sproszkowanego rozmarynu + świeży do dekoracji
●2 jajka
●szklanka mleka
●125 g stopionego masła
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Pokrój boczek w kosteczkę i przesmaż na patelni na oleju. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę.
2. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz rozmarynem. W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i dodaj masło, cebulę i boczek. Wymieszaj.
3. Formę muffinkową natłuść lub wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto do 3/4 wysokości. Udekoruj wierzch muffinek rozmarynem. Piecz 20-30 min.