Muffiny z kremem waniliowym

Na słodki podwieczorek

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 i pół szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki szampana
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Reklama

Nadzienie:

  • 5 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • półtorej szklanki mleka
  • pół szklanki białego słodkiego wina
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • 15 dag masła
  • ananas do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ciasto: białka ubij na sztywno. Żółtka ubij z cukrem, dodając na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, szampan i aromat waniliowy. Dodaj pianę, delikatnie wymieszaj.

2. Nadzienie: żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj obydwie mąki, aromat waniliowy i na koniec wino, wymieszaj. Mleko zagotuj. Zdejmij z ognia, wlej masę żółtkową, gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ugotowany budyń podziel na pół. Ostudź. Masło utrzyj, dodając stopniowo połowę budyniu.

3. Po ok. półtorej łyżki ciasta włóż do foremek do babeczek. Ułóż łyżeczkę budyniu, przykryj łyżką ciasta. Piecz ok. 25 min w 180°C. Ostudź. Babeczki udekoruj kremem maślanym i kawałkami ananasa.


Dowiedz się więcej na temat: muffiny | ciasto | ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje