Muffiny z serem i szynką
Takie muffinki to ciekawa alternatywa na śniadanie, polubią je też najmłodsi domownicy.

Składniki
na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 220 ml mleka
- 75 ml oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki oregano
na nadzienie:
- 10 dag szynki w kawałku
- 10 jajek
- 3 dag sera żółtego do posypania
- szczypiorek
- masło
Przygotowanie:
Szynkę pokrój w drobną kostkę. Do miski wbij jajka i roztrzep widelcem. Wlej mleko, olej, dodaj szynkę, zioła i wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj.
Formę na muffinki wysmaruj masłem i wlej trochę ciasta do zagłębień formy. Do każdego wbij jajko i przykryj resztą ciasta. Posyp startym serem i piecz w temperaturze 190°C przez 25 minut. Posyp szczypiorkiem.
***
Zobacz także: