Muffiny z zielonymi oliwkami i papryką
Zabierz je z sobą do pracy.
Składniki:
●czerwona papryka
●ok. 2 i 2/3 szklanki mąki
●2 łyżeczki proszku do pieczenia
●łyżeczka sody
●szczypta soli
●łyżeczka słodkiej papryki w proszku
●zioła do smaku, np. oregano
●2 jajka
●1/2 szklanki kwaśnej śmietany
●1/2 szklanki zimnej wody
●100 g stopionego masła
●kilkanaście zielonych oliwek
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Paprykę umyj, przekrój, usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki.
2. Połącz składniki suche: mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Połącz składniki płynne: roztrzepane jajka, śmietanę, wodę oraz stopione masło. Wymieszaj suche i płynne składniki. Dodaj paprykę i 4/5 oliwek, wymieszaj, nałóż do papilotek włożonych do formy muffinowej (do 2/3 wysokości). Posyp muffiny resztą oliwek. Piecz ok. 30 min.