Multicooker: Polędwiczki wieprzowe w sosie serowo-orzechowym
Czas przygotowania: 5 minut. Czas w Multicookerze: 30 minut. Program: fry, bake. Porcji: 4.
Składniki
- 500 g polędwiczek wieprzowych w całości
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
1. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy i pieprz, mieszanką natrzeć mięso i zostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
2. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie ustawić czas na 6 minut i nacisnąć przycisk START.
3. Do misy urządzenia wlać pozostałą łyżkę oliwy, rozgrzać przez około 1 minutę, następnie na oliwie ułożyć mięso i obsmażyć z każdej strony na złoto.
4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE, za pomocą przycisku TEMPERATURE ustawić na 150°C oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 20 minut. Nacisnąć przycisk START i zamknąć pokrywę.
5. W trakcie pieczenia dwukrotnie przewrócić mięso za pomocą łopatki.
6. 3 minuty przed końcem pieczenia otworzyć pokrywę i wyciągnąć mięso na talerz, a do misy urządzenia wlać śmietankę, dodać ser pleśniowy i orzechy, ponownie zamknąć pokrywę i poczekać do zakończenia programu.
7. Mięso przykryć folią aluminiową i odstawić na około 10 minut aby soki się rozeszły, po tym czasie polędwiczkę kroić w plastry i podawać polaną sosem serowo-orzechowym.
8. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.
9. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.