Murzynek z jabłkami
Idealny dla miłośników czekolady
Sposób przygotowania
1. Masło, 1/2 szklanki wody, rum, olejek migdałowy, olejek arakowy, cukier oraz kakao powoli rozpuść w dużym garnku na małym ogniu na dość gęstą, gładką czekoladową masę (jeśli chcesz, z tej masy możeszodlać teraz 1/2 szkl. na polewę). Przestudź. Następnie dodaj do masy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, umyte, obrane, pokrojone jabłuszka i wymieszaj.
2. Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
3. Ciasto przelej następnie do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C (murzynek jest gotowy, gdy pęknie, a wbijany w niego drewniany patyczek jest suchy). Gotowe ciasto dowolnie udekoruj(np. odłożoną masą).