Murzynek z jabłkami
Idealny dla miłośników czekolady

Składniki
- kostka masła 1/2 szklanki wody
- ok. 1,5-1,7 szklanki cukru
- 4 bardzo kopiaste łyżki kakao
- ok. 2,5 szklanki mąki
- kieliszek rumu
- olejek migdałowy
- olejek arakowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka (lub 4 małe)
- masło do posmarowania i tarta bułka do wysypania formy
- szczypta soli
- 3 jabłka
Sposób przygotowania
1. Masło, 1/2 szklanki wody, rum, olejek migdałowy, olejek arakowy, cukier oraz kakao powoli rozpuść w dużym garnku na małym ogniu na dość gęstą, gładką czekoladową masę (jeśli chcesz, z tej masy możeszodlać teraz 1/2 szkl. na polewę). Przestudź. Następnie dodaj do masy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, umyte, obrane, pokrojone jabłuszka i wymieszaj.2. Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.3. Ciasto przelej następnie do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C (murzynek jest gotowy, gdy pęknie, a wbijany w niego drewniany patyczek jest suchy). Gotowe ciasto dowolnie udekoruj(np. odłożoną masą).