Murzynek z polewą
Tradycyjne, kakaowe ciasto.
Składniki:
- kostka masła
- ok. 1,5-1,7 szklanki cukru
- 4 bardzo kopiaste łyżki kakao
- ok. 2,5 szklanki mąki
- kieliszek rumu
- olejek migdałowy
- olejek arakowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka (lub 4 małe)
- masło do posmarowania i tarta bułka do wysypania formy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło, 1/2 szkl. wody, rum, olejek migdałowy, olejek arakowy, cukier oraz kakao powoli rozpuść w dużym garnku na małym ogniu na dość gęstą, gładką czekoladową masę. Następnie odlej z niej 1/2 szkl. na polewę. Resztę masy przestudź.
Następnie dodaj do masy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
Ciasto przelej następnie do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C (murzynek jest gotowy, gdy pęknie, a wkładany w niego drewniany patyczek jest suchy).
Ciasto ostudź, przetnij, przełóż np. ulubionym kremem lub powidłami itp. Udekoruj odłożoną polewą.