Murzynek z polewą

Tradycyjne, kakaowe ciasto.

Murzynek
Murzynek123RF/PICSEL

Składniki:

  • kostka masła
  • ok. 1,5-1,7 szklanki cukru
  • 4 bardzo kopiaste łyżki kakao
  • ok. 2,5 szklanki mąki
  • kieliszek rumu
  • olejek migdałowy
  • olejek arakowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • masło do posmarowania i tarta bułka do wysypania formy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło, 1/2 szkl. wody, rum, olejek migdałowy, olejek arakowy, cukier oraz kakao powoli rozpuść w dużym garnku na małym ogniu na dość gęstą, gładką czekoladową masę. Następnie odlej z niej 1/2 szkl. na polewę. Resztę masy przestudź.

Następnie dodaj do masy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.

Ciasto przelej następnie do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C (murzynek jest gotowy, gdy pęknie, a wkładany w niego drewniany patyczek jest suchy).

Ciasto ostudź, przetnij, przełóż np. ulubionym kremem lub powidłami itp. Udekoruj odłożoną polewą.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas