Murzynek z wiśniami
Mocno czekoladowe, puszyste ciasto.

Składniki
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2/3 kostki masła
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 i 2/3 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 2/3 szkl. mielonych migdałów
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki rumu
- po 20 dag wiśni i porzeczek
- tłuszcz i mąka do formy
16 porcji
Sposób przygotowania
1. Formę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. 2. Tabliczki czekolady połam na kawałeczki. Potem stop i przestudź.2 Owoce umyj. Porzeczki oderwij od gałązek, wiśnie - wydryluj. Masło utrzyj z cukrem i jajkami. Domieszaj czekoladę oraz rum.3. Do masy czekoladowej dodaj mąkę, proszek, kakao i mielone migdały. Wrzuć wiśnie oraz porzeczki. Dobrze wymieszaj.4. Ciasto nałóż do formy. Piecz godzinę w 180 st. Resztę czekolady stop. Polej nią ciasto. Udekoruj np. owocami i wiórkami czekolady.