Reklama

Reklama

Mus czekoladowy z czapeczką

Mus czekoladowy z czapeczką to świetny deser, który z chęcią zjedzą dorośli i dzieci. Jeśli będą jedli go tylko starsi, można dodać do niego trochę rumu lub ulubionego likieru. Mus czekoladowy z czapeczką to mocno czekoladowe niebo w gębie!

Składniki na mus

  • 20 dag czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżka masła
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 330 ml śmietanki 30-proc.

Składniki na wierzch

  • 180 ml śmietanki 30-proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao


Mus czekoladowy z czapeczką - przygotowanie

Czekoladę połam, dodaj 3 łyżki wrzątku, roztop ją na parze. Przestudź, połącz z masłem i cukrem.

Białka ubij na pianę. Do czekolady, ciągle delikatnie mieszając, dodawaj najpierw po żółtku, a potem porcjami pianę.

Ubij 330 ml śmietanki na sztywno, wymieszaj z czekoladą. Gotowy mus przełóż do schłodzonych pucharków albo słoiczków.

Ubij także 180 ml śmietanki, połącz z kakao i cukrem. Przełóż do szprycy, wyciśnij na mus. Schłodź.

Sprawdź też przepisy na pyszne desery:

Biszkopt rzucany

Reklama

Tort Dacquoise

Ciasto kakaowe z jednym jajkiem

Zobacz także:





Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy