Mus czekoladowy z czapeczką
Aktualizacja
Mus czekoladowy z czapeczką to świetny deser, który z chęcią zjedzą dorośli i dzieci. Jeśli będą jedli go tylko starsi, można dodać do niego trochę rumu lub ulubionego likieru. Mus czekoladowy z czapeczką to mocno czekoladowe niebo w gębie!
Mus czekoladowy z czapeczką - przygotowanie
Czekoladę połam, dodaj 3 łyżki wrzątku, roztop ją na parze. Przestudź, połącz z masłem i cukrem.
Białka ubij na pianę. Do czekolady, ciągle delikatnie mieszając, dodawaj najpierw po żółtku, a potem porcjami pianę.
Ubij 330 ml śmietanki na sztywno, wymieszaj z czekoladą. Gotowy mus przełóż do schłodzonych pucharków albo słoiczków.
Ubij także 180 ml śmietanki, połącz z kakao i cukrem. Przełóż do szprycy, wyciśnij na mus. Schłodź.
Sprawdź też przepisy na pyszne desery:
Zobacz także: