Mus gruszkowy

Elegancki deser.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg miękkich, słodkich gruszek,
- 1/2 cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- 2 płaskie łyżki żelatyny,
- kilka listków mięty

Przygotowanie:

Jedną gruszkę zostawić do dekoracji, resztę obrać i usunąć gniazda nasienne. Litr wody zagotować z cukrem i cytryną, włożyć obrane gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie gruszki odcedzić, lekko ostudzić i zmiksować. W połowie gorącego wywaru rozpuścić żelatynę i połączyć z gruszkami. Gdy mus zacznie lekko zastygać, przemieszać go i przełożyć do foremek. Schładzać w lodówce min. 1 h. Wyjąć z foremek, dekorować pozostawioną gruszką oraz miętą lub czekoladą.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 6 osób.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas