Mus gruszkowy
Elegancki deser.

Składniki:
- 1 kg miękkich, słodkich gruszek, - 1/2 cytryny, - 2 łyżki cukru, - 2 płaskie łyżki żelatyny, - kilka listków mięty
Przygotowanie:
Jedną gruszkę zostawić do dekoracji, resztę obrać i usunąć gniazda nasienne. Litr wody zagotować z cukrem i cytryną, włożyć obrane gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie gruszki odcedzić, lekko ostudzić i zmiksować. W połowie gorącego wywaru rozpuścić żelatynę i połączyć z gruszkami. Gdy mus zacznie lekko zastygać, przemieszać go i przełożyć do foremek. Schładzać w lodówce min. 1 h. Wyjąć z foremek, dekorować pozostawioną gruszką oraz miętą lub czekoladą. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 6 osób.