Mus herbaciany
Karnawał w pełni. Wielu z nas chce zaskoczyć swoich gości perfekcyjnie przygotowanym przyjęciem. Dobra muzyka i idealnie dobrane dekoracje to jednak nie wszystko – podstawą jest ciekawe menu. Doskonałym pomysłem jest stworzenie nietuzinkowych przepisów z dodatkiem magicznego składnika – eksperci Ahmad Tea London polecają herbatę. Przedstawiają przepisy na mus herbaciany, owsiane ciasteczka oraz pyszny poncz.
Sposób przygotowania
Zaparzyć1 ½ liści herbaty w ¼ szklanki wrzącej wody. Parzyć przed 4 minuty, a następnieodcedzić liście herbaty. Liście wyrzucić, a potrzebny w dalszej części przepisunapar odstawić. W międzyczasie w małym rondelku zagotować śmietankę. Dodać doniej pozostałe liście herbaty, wymieszać i odstawić do zaparzenia na około 40minut. Po tym czasie odcedzić liście herbaty, przykryć śmietankę i chłodzić wlodówce przez 2 godziny. Następnie miskę odporną na ciepło ustawić na rondlu zgotującą się wodą (dno miskinie powinno dotykać wody). W misce wymieszać kakao, czekoladę, szczyptę solioraz zaparzoną w wodzie i śmietance herbatę. Gotować cały czas mieszając, ażczekolada i kakao się stopią, a mieszanka osiągnę gładką konsystencję. Wtedyzdjąć miskę z garnka i studzić jej zawartość przez około 10 minut. Z białek jaj ubić pianę mikserem, stopniowododając cukier. Ubitą w ten sposób pianę powoli dodawać do czekoladowejmieszanki, całyczas mieszając, aż stanie się jednolita. Tak przygotowany mus rozłożyć na 6miseczek, przykryć folią i chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.