Mus to mus!

Zanim maluszek schrupie z apetytem jabłko lub zasiądzie do miseczki świeżych malin, musi poznać i polubić owoce.

Jeśli akurat jest sezon na maliny, porzeczki, jeżyny, brzoskwinie, morele czy śliwki, z nich także możesz przygotować domowy przecier dla niemowlęcia
Jeśli akurat jest sezon na maliny, porzeczki, jeżyny, brzoskwinie, morele czy śliwki, z nich także możesz przygotować domowy przecier dla niemowlęcia123RF/PICSEL

Na początek najlepiej wprowadzać je w postaci przecierów owocowych (tzw. musów). Należy zacząć od tych najłagodniejszych w smaku, słodkich i występujących w naszej strefie geograficznej (są mniej alergizujące). Jako pierwszy owoc zwykle podajemy jabłko.

Może być świeżo skrobane łyżeczką, jednak nieco łagodniejszy w smaku będzie mus jabłkowy ze słoiczka lub kubeczka. Jabłka są zwykle dostępne przez cały rok, więc nie ma problemu z przygotowaniem świeżego musu w domu.

Jeśli akurat jest sezon na maliny, porzeczki, jeżyny, brzoskwinie, morele czy śliwki, z nich także możesz przygotować domowy przecier dla niemowlęcia.

Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję, rozgniecione lub zmiksowane owoce war to dodatkowo przetrzeć przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Owoce egzotyczne, takie jak banany, kiwi czy mango, wprowadzamy do jadłospisu malucha dopiero pod koniec 1. roku życia, a cytrusy, truskawki oraz poziomki - w 2. roku.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas