Mus w pucharku z pomarańczy
Wyjątkowo efektowny!
Składniki:
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego
- 5 dag miękkiego masła
- 1-2 łyżeczki żelatyny
- 4 duże pomarańcze
- 200 ml śmietany kremówki
- 20 ml likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
1. Czekoladę stop. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Czekoladę wymieszaj z masłem, przestudź, połącz z masą żółtkową. Żelatynę namocz, rozpuść ,podgrzewając.
2. Pomarańcze sparz, zetnij wierzchy, wyjmij miąższ, pokrój go. Śmietanę ubij, połącz z żelatyną i masą czekoladową. Dodaj likier i kawałeczki pomarańczy, wymieszaj. Przełóż do wydrążonych pomarańczy. Deser schładzaj 3 godziny.