Reklama

Reklama

Mus z ajerkoniaku z karmelizowanymi truskawkami

Doskonały deser.

Składniki:

  • 5 płatków żelatyny
  • 3 jajka
  • Miąższ z 1 wanilii
  • 180 g cukru
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 250 g śmietany kremówki
  • 300 g truskawek
  • 25 g mielonych pistacji

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jajka, miąższ z wanilii i 60 g cukru ubić za pomocą robota kuchennego. Po kropli dodawać likier. Żelatynę odcisnąć i roztopić. 6 łyżek kremu wmieszać do żelatyny, a następnie połączyć z resztą kremu. Śmietanę ubić. Gdy tylko krem zacznie tężeć, wmieszać śmietanę. Mus wstawić na co najmniej 4 godziny w chłodne miejsce. Truskawki poprzekrawać. 120 g cukru lekko skarmelizować na patelni, dodać truskawki, obtoczyć w karmelu, zdjąć. Za pomocą 2 łyżek wycinać gałki musu i nakładać na talerzyki wraz z truskawkami, posypywać pistacjami.

Reklama

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: Karmel

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje