Mus z ajerkoniaku z karmelizowanymi truskawkami
Doskonały deser.
Smacznego123RF/PICSEL
Składniki:
- 5 płatków żelatyny
- 3 jajka
- Miąższ z 1 wanilii
- 180 g cukru
- 100 ml ajerkoniaku
- 250 g śmietany kremówki
- 300 g truskawek
- 25 g mielonych pistacji
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jajka, miąższ z wanilii i 60 g cukru ubić za pomocą robota kuchennego. Po kropli dodawać likier. Żelatynę odcisnąć i roztopić. 6 łyżek kremu wmieszać do żelatyny, a następnie połączyć z resztą kremu. Śmietanę ubić. Gdy tylko krem zacznie tężeć, wmieszać śmietanę. Mus wstawić na co najmniej 4 godziny w chłodne miejsce. Truskawki poprzekrawać. 120 g cukru lekko skarmelizować na patelni, dodać truskawki, obtoczyć w karmelu, zdjąć. Za pomocą 2 łyżek wycinać gałki musu i nakładać na talerzyki wraz z truskawkami, posypywać pistacjami.