Mus z drobiowych wątróbek
Bez pieczenia, czekasz tylko, aż zastygnie!
Składniki:
Mus:
●700 g wątróbki z kurczaka
●2 plastry boczku wędzonego (pokrojone w kostkę)
●2 posiekane szalotki
●2 posiekane ząbki czosnku
●100 g masła
●łyżeczka brandy
●sól, pieprz
Galareta:
●500 ml wywaru drobiowego
●25 g żelatyny (namoczonej do napęcznienia)
●sól, pieprz
Przygotowanie:
1, Zrób galaretkę. Wywar zagrzej, dopraw solą i pieprzem. Rozpuść w nim namoczoną żelatynę. Galaretkę (1/2) wlej do natłuszczonej formy. Wstaw do lodówki, by stężała. Resztę galaretki postaw w cieple, by nie zastygła (możesz 2 razy zamieszać).
2. Wątróbki opłucz, oczyść, pokrój. Krótko zeszklij szalotkę z boczkiem oraz czosnkiem. Dodaj wątróbkę i masło. Smaż 5 min, dodaj brandy. Duś kolejne 2 min, dopraw solą i pieprzem. Przestudź, zmiksuj z odłożoną galaretką. Przestudź, włóż do formy z zastudzoną galaretą. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.