Mus z krewetek i łososia
Wykwintne danie.
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 1/4 szklanki białego wina,
- 1,5 szklanki bulionu,
- 1/2 szklanki majonezu,
- po łyżeczce soli i papryki,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
- 1 łyżka posiekanej cebuli,
- 1/2 szklanki pokrojonego selera,
- 1,5 szklanki ugotowanych, posiekanych krewetek,
- 1/2 szklanki mielonych krakersów,
- 1 szklanka śmietany 18 proc.,
- 2 szklanki wędzonego łososia (lub gotowanego) pokrojonego w kosteczkę,
- cytryny, kapary, koperek do ozdoby
Przygotowanie:
Żelatynę zalać winem, kiedy spęcznieje dolać gorący bulion. Mieszając podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Odlać 3/4 szklanki otrzymanego auszpiku. Wlać do wysmarowanej tłuszczem małej foremki keksowej. Zastudzić. Majonez wymieszać z solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryką, pieprzem, skórką cytrynową, cebulą i selerem. Dolać 3/4 szklanki auszpiku, dodać krewetki, krakersy i śmietanę. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać łososia z resztą galarety. Do formy wlać 1/2 masy krewetkowej, rozsmarować. Na niej rozsmarować łososia. Przykryć resztą masy krewetkowej. Ochładzać 5-6 godzin a najlepiej przez noc. Wyjąć z formy. Udekorować cząstkami cytryny i kaparami oraz koperkiem.
Lubisz owoce morza? Zobacz również: