Mus z krewetek i łososia
Wykwintne danie.

Składniki na 10 porcji:
- 1,5 łyżki żelatyny,
Przygotowanie:
Żelatynę zalać winem, kiedy spęcznieje dolać gorący bulion. Mieszając podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Odlać 3/4 szklanki otrzymanego auszpiku. Wlać do wysmarowanej tłuszczem małej foremki keksowej. Zastudzić. Majonez wymieszać z solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryką, pieprzem, skórką cytrynową, cebulą i selerem. Dolać 3/4 szklanki auszpiku, dodać krewetki, krakersy i śmietanę. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać łososia z resztą galarety. Do formy wlać 1/2 masy krewetkowej, rozsmarować. Na niej rozsmarować łososia. Przykryć resztą masy krewetkowej. Ochładzać 5-6 godzin a najlepiej przez noc. Wyjąć z formy. Udekorować cząstkami cytryny i kaparami oraz koperkiem.
Lubisz owoce morza? Zobacz również: