Mus z wędzonego pstrąga z grzybami leśnymi - Robert Sowa

Składniki dla 10 osób: 700 g wędzonego pstrąga bez skóry i ości; 150 g masła; 250 g ugotowanych grzybów leśnych (tylko kapelusze); 50 ml białego wina; 2 ząbki czosnku; sok z cytryny; sól, biały pieprz; 100 g marynowanych szyjek rakowych

Mus z wędzonego pstrąga
Mus z wędzonego pstrągamateriały prasowe

100 g świeżego oregano; 100 ml oliwy z oliwek; sól.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki emulsji dokładnie zmiksować. Pstrąga pokroić na małe kawałki, zmiksować i przetrzeć przez drobne sito, tak by uzyskać jednolitą masę. Grzyby usmażyć na złoty kolor, przyprawiając odrobiną czosnku, soli i białego pieprzu oraz kilkoma kroplami wina. Pozostawić na patelni do wystygnięcia, aby nabrały aromatu.

Masę z pstrąga wymieszać z masłem o półpłynnej konsystencji. Doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać wystudzone grzyby i delikatnie wymieszać.

Foremkę wyłożyć folią aluminiową, wypełnić musem i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby stężał. Tak przygotowane danie udekorować szyjkami rakowymi i polać emulsją ziołową.

Autorem przepisu jest Robert Sowa, szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas