Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą
Pomysł na prosty, ale smaczny i sycący posiłek.
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron al dente. Odcedź. Przelej zimną wodą. Odstaw.
Podmaż na patelni czosnek, dodaj szpinak, smaż ok. 5 minut. Dopraw szpinak solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. Wmieszaj sery - pokrojoną drobno mozzarellę i ricottę, dodaj jajko. Wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i solą.
Pomidory przelej do garnka. Dopraw solą, pieprzem, dodaj suszoną bazylię i odrobinę cukru. Wymieszaj. Gotuj przez 20 minut. Wylej sos na dno naczynia żaroodpornego. Nadziej muszle masą, ułóż obok siebie na sosie pomidorowym. Posyp lekko parmezanem.
Zapiekaj ok. 30 minut - góra-dół, 180 st. C.
Podawaj ciepłe.