Składniki: - 30 dag makaronu - duże muszle, - 2 łyżki oleju, - 0,5 kg. szpinaku, - 20 dag mielonego białego sera, - 6 dag bułki tartej, - 100 ml. mleka, - 2 ząbki czosnku, - 2 małe cebule, - 1 puszka pomidorów obranych, - 4 łyżki masła, - sól, pieprz, - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie. Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli i czosnek, dodać szpinak i smażyć aż nieco zmniejszy swą objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smażyć jeszcze przez chwilę. Do miksera włożyć ser, bułkę tartą, szpinak i mleko, dobrze zmiksować, przełożyć do miski i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić muszle makaronowe. Na pozostałym maśle zeszklić resztę cebuli, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 10 min. Po tym czasie sos zmiksować i przelać na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ułożyć muszle i zapiekać przez ok. 20 min. w 180 st. C. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób. Kalkulator kalorii