Reklama

Reklama

Musztardowy specjał

Pyszna pieczeń na obiad.

Składniki

  • 1,3 kg schabu bez kości
  • 1 szkl. cydru jabłkowego
  • 5 łyżek musztardy francuskiej
  • 20 dag boczku w plasterkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

Składniki - Chutney

  • po 2 jabłka i czerwone cebule
  • 1 zwykła cebula
  • 1-cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej i chili
  • olej

Sposób przygotowania

1. Mięso: schab umyj i osusz. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Po godzinie zalej go cydrem i odstaw w zimne miejsce na 8-10 godzin. W tym czasie obróć mięso parę razy. Wyjmij je i dokładnie wytrzyj. Musztardę wymieszaj z majerankiem i posmaruj mięso. Owiń je boczkiem, obwiąż bawełnianą nitką. 

2. Brytfankę posmaruj cienko olejem. Włóż schab i podlej go 3 łyżkami cydru z marynowania. Przykryj folią aluminiową. Zrób w niej parę dziurek. Piecz w 160 st. przez 2,5  godziny. Na blaszce postaw miseczkę wypełnione wodą, dzięki temu schab nie wyschnie. 

3. Chutney: cebule obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z miodem. Zeszklij na oleju. Jabłka i imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj do cebuli. Dopraw gałką i chili. Wlej 1/2 szkl. cydru z marynowania mięsa. Zwiększ ogień i odparuj płyn. Podlej 2 łyżkami cydru, zmniejsz ogień i duś, aż jabłka się rozgotują. Schab odwiń ze sznurka, pokrój na plastry i podaj z chutneyem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje