Na czym smażyć pączki, aby zawsze się udawały? Będą rumiane i pyszne

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Tłusty czwartek rządzi się swoimi prawami. Według popularnego przesądu tego dnia trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka, by zapewnić sobie życiową pomyślność. Wielu osób nie trzeba do tego długo namawiać, ponieważ fanów słodkości nie brakuje. Zamierzasz przyrządzić je samodzielnie? Podpowiadamy, na czym smażyć pączki, aby udały się celująco. Poznasz też prosty trik, który pozwoli ustalić optymalną temperaturę.

Zadbaj o to, by nic nie zaskoczyło cię podczas smażenia pączków na tłusty czwartek
Zadbaj o to, by nic nie zaskoczyło cię podczas smażenia pączków na tłusty czwartek123RF/PICSEL

Zaopatrzenie to podstawa

Masz już sprawdzony przepis na pączki, nie pozostaje więc nic innego, jak przystąpić do działania. W pierwszej kolejności upewnij się, że masz odpowiednie akcesoria. W czym smażyć pączki? Najlepiej sprawdzają się szerokie i dość wysokie garnki. Pączki potrzebują przestrzeni do swobodnego unoszenia się w tłuszczu, nie powinny przywierać do płytkiej patelni. Grube dno naczynia pomoże utrzymać właściwą temperaturę. Dobrym pomysłem będzie też użycie frytkownicy.

Przy okazji pamiętaj o tym, by pączki smażyć partiami. Nie mogą być ściśnięte w garnku, więc weź to pod uwagę, planując skrupulatnie czas na kuchenne manewry.

Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymInteria.tv

Na czym smażyć pączki?

Potrzebujesz tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia. Tradycyjne receptury rekomendują użycie smalcu. Jeśli jednak nie przepadasz za jego specyficznym zapachem, wykorzystaj olej rzepakowy. Możesz również skusić się na przygotowanie własnej mieszanki do smażenia pączków. Wystarczy, że zmieszasz olej i smalec w proporcji 2:1.

W jakiej temperaturze smażyć pączki?

Charakterystyczna jasna obwódka to znak rozpoznawczy udanych pączków
Charakterystyczna jasna obwódka to znak rozpoznawczy udanych pączków123RF/PICSEL

Oto jeden z podstawowych warunków uzyskania pysznych i rumianych pączków. Jeśli usmażysz je w zbyt wysokiej temperaturze, pączki błyskawicznie przypalą się z wierzchu. W środku jednak pozostaną surowe. Z kolei w zbyt chłodnym oleju lub smalcu przysmaki będą chłonąć tłuszcz na potęgę.

Pojawia się więc pytanie: w jakiej temperaturze smażyć pączki? Za optymalną uznaje się przedział 170-180°C. Możesz sprawdzić to przy pomocy termometru kuchennego albo skorzystać z prostego triku. Do rozgrzewającego się tłuszczu wrzuć mały kawałek ciasta. Jeśli utrzyma się na powierzchni, zacznie skwierczeć i w ciągu minuty zrobi się złocisty, jest to odpowiedni moment na smażenie pączków.

Rumiane pączki nie będą pić tłuszczu

Przepis na pączki został ci przekazany przez dziadków lub rodziców? Nie wahaj się skorzystać z tradycyjnych sposobów, dzięki którym pączki nie wchłaniają tłuszczu w nadmiarze. W recepturze na ciasto zaleca się uwzględnić odrobinę octu, spirytusu lub soku z cytryny. Nie wpływają na smak, ale pozwalają uzyskać pączki idealne.

Domowe pączki
Domowe pączki123RF/PICSEL

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas