Miękkie, z idealnie chrupiącą skórką. Świetny przepis na domowe pączki z 1 kg mąki

Pączki to jedne z najpopularniejszych łakoci na świecie, a w Polsce doczekały się nawet swojego "święta" w postaci tzw. tłustego czwartku. Jak przygotować idealne, okrąglutkie, pyszne, świeże, pachnące i cieplutkie pączki? Wystarczy, że skorzystamy z prostego, ale sprawdzonego przepisu.

Jak przygotować idealne pączki z 1 kg mąki?
Jak przygotować idealne pączki z 1 kg mąki?123RF/PICSEL

Jaki jest minus przygotowania domowych pączków? Otóż zazwyczaj są tak dobre, że ekspresowo znikają, a my żałujemy, że nie upiekliśmy ich znacznie więcej. Zatem, aby uniknąć takiej wpadki, warto sięgnąć po 1 kilogram mąki, dzięki czemu z powodzeniem przygotujemy kilkadziesiąt sztuk pączków.

Pamiętajmy, że idealne pączki charakteryzują się miękkim, delikatnym, wilgotnym i puszystym ciastem, idealnie przypieczoną skórką oraz pysznym nadzieniem, które nie może być zbyt słodkie. Czas zakasać rękawy i do dzieła!

Domowe pączki z 1 kg mąki - składniki:

Do przygotowania domowych pączków potrzebujemy następujących składników:

  • 1 kg mąki uniwersalnej,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 90 g cukru pudru,
  • 0,5 litra mleka,
  • 9 żółtek jaj,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • kieliszek spirytusu,
  • ulubiona konfitura,
  • smalec do smażenia.

Domowe pączki z 1 kg mąki - przepis

Pierwszym etapem jest przygotowanie zaczynu. W tym celu należy pokruszyć drożdże, które przekładamy do miseczki i zalewamy letnim mlekiem. Pamiętajmy, by mleko nie było zbyt ciepłe, ponieważ wysoka temperatura źle wpłynie na "pracę" drożdży. Do tej samej miseczki wsypujemy jedną łyżkę cukru i trzy łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną, należy je wymieszać z resztą mąki, następnie dodajemy żółtka, cukier puder i całość mieszamy. Dodajemy odrobinę spirytusu (opcjonalnie) i mieszamy. Ten składnik ma sprawić, że ciasto nie będzie zbytnio nasiąkać tłuszczem.

Ciasto dokładnie zagniatamy, po kilku minutach tego procesu dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy do momentu, aż jego konsystencja będzie elastyczna. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie, czystymi dłońmi odrywamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i nakładamy odrobinę ulubionej konfitury. Następnie sklejamy ciasto, formując kulkę. Tak przygotowane "surowe" pączki odkładamy na blat posypany mąką.

Na patelni rozgrzewamy dobrej jakości smalec. Ostrożnie zanurzamy w nim kulki z ciasta i smażymy partiami z dwóch stron do momentu, aż skórka ładnie się zarumieni. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Na koniec posypujemy pączki cukrem pudrem.

Ile kosztują faworki u Magdy Gessler?Karolina Burda, Karolina BurdaINTERIA.PL