Miękkie, z idealnie chrupiącą skórką. Świetny przepis na domowe pączki z 1 kg mąki
Pączki to jedne z najpopularniejszych łakoci na świecie, a w Polsce doczekały się nawet swojego "święta" w postaci tzw. tłustego czwartku. Jak przygotować idealne, okrąglutkie, pyszne, świeże, pachnące i cieplutkie pączki? Wystarczy, że skorzystamy z prostego, ale sprawdzonego przepisu.
Jaki jest minus przygotowania domowych pączków? Otóż zazwyczaj są tak dobre, że ekspresowo znikają, a my żałujemy, że nie upiekliśmy ich znacznie więcej. Zatem, aby uniknąć takiej wpadki, warto sięgnąć po 1 kilogram mąki, dzięki czemu z powodzeniem przygotujemy kilkadziesiąt sztuk pączków.
Pamiętajmy, że idealne pączki charakteryzują się miękkim, delikatnym, wilgotnym i puszystym ciastem, idealnie przypieczoną skórką oraz pysznym nadzieniem, które nie może być zbyt słodkie. Czas zakasać rękawy i do dzieła!
Domowe pączki z 1 kg mąki - składniki:
Do przygotowania domowych pączków potrzebujemy następujących składników:
- 1 kg mąki uniwersalnej,
- 100 g świeżych drożdży,
- 90 g cukru pudru,
- 0,5 litra mleka,
- 9 żółtek jaj,
- 100 g masła,
- 1 łyżka cukru,
- kieliszek spirytusu,
- ulubiona konfitura,
- smalec do smażenia.
Domowe pączki z 1 kg mąki - przepis
Pierwszym etapem jest przygotowanie zaczynu. W tym celu należy pokruszyć drożdże, które przekładamy do miseczki i zalewamy letnim mlekiem. Pamiętajmy, by mleko nie było zbyt ciepłe, ponieważ wysoka temperatura źle wpłynie na "pracę" drożdży. Do tej samej miseczki wsypujemy jedną łyżkę cukru i trzy łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną, należy je wymieszać z resztą mąki, następnie dodajemy żółtka, cukier puder i całość mieszamy. Dodajemy odrobinę spirytusu (opcjonalnie) i mieszamy. Ten składnik ma sprawić, że ciasto nie będzie zbytnio nasiąkać tłuszczem.
Ciasto dokładnie zagniatamy, po kilku minutach tego procesu dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy do momentu, aż jego konsystencja będzie elastyczna. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie, czystymi dłońmi odrywamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i nakładamy odrobinę ulubionej konfitury. Następnie sklejamy ciasto, formując kulkę. Tak przygotowane "surowe" pączki odkładamy na blat posypany mąką.
Na patelni rozgrzewamy dobrej jakości smalec. Ostrożnie zanurzamy w nim kulki z ciasta i smażymy partiami z dwóch stron do momentu, aż skórka ładnie się zarumieni. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Na koniec posypujemy pączki cukrem pudrem.
Warto wiedzieć: Idealnie wypieczone oraz puszyste. Jeden kęs i skradną serce nie tylko w tłusty czwartek