Na jagody
Borówka czarna, nazywana przez większość mieszkańców Polski, jagodą, jest doskonałym środkiem zwalczającym nadwagę.
Owoce te występują na terenie całego kraju i są ochoczo zbierane do celów spożywczych i leczniczych. Nasza rodzima borówka ma znacznie lepszy skład od coraz popularniejszych borówek północnoamerykańskich.
Jagoda czy borówka?
W większości kraju używa się nazwy jagoda lub czarna jagoda. Jednak na południu Polski owoc funkcjonuje pod nazwą borówka. W regionach wschodnich nazywany jest również czernicą.
Zastosowanie lecznicze
Właściwości lecznicze borówki czarnej znane są od najdawniejszych czasów. Jej owoce doskonale sprawdzają się, jako lekarstwo na problemy jelitowe. Znakomicie wpływają także na oczy. Borówka czarna regeneruje barwnik w siatkówce oka, zapobiega zwiększaniu krótkowzroczności i wspomaga widzenie w ciemnościach.
Według naukowców pomogą też w zwalczaniu nadwagi. Zawarty w owocach pterostilben pomaga utrzymać właściwą gospodarkę tłuszczami. Dlatego borówki czarne są idealnym składnikiem diety. Wspomagają także pracę trzustki w produkcji insuliny.
Owoce zawierają szereg witamin - A, B1, B2, PP i C. Znajdziemy tam też garbniki, antycyjany, pektyny, niezbędny w ciąży kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo i mangan.
Borówki czarne można z powodzeniem suszyć. Tak podawane owoce są doskonałym lekiem na biegunkę. Z kolei świeże owoce pomagają przy zaparciach. Garbniki i pektyny pomagają łagodzić podrażnienia żołądka.
Borówkowy sok jest doskonały na wszelkiego rodzaju zatrucia, bowiem skutecznie wychwytuje wszelkie toksyny. Liście rośliny działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie przy problemach z układem pokarmowym.
Dobre dla dzieci
Jagody to jedne z pierwszych owoców, które wprowadzamy do diety niemowląt. Są dozwolone już od 6. miesiąca. Na początku w postaci przecierów i soków.