Na kolację zapiekanka ziemniaczana. Przepis zdradza Ewa Wachowicz
Szukasz pomysłu na kolację? Ewa Wachowicz proponuje zapiekanką z ziemniakami i oliwkami. Prosta w przygotowaniu i smaczna.
To idealna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. Potrzebujesz kilku warzyw, przyprawy i dobrze nagrzany piekarnik. Pomysł na zapiekankę z ziemniakami i oliwkami zdradziła nam Ewa Wachowicz.
Przepis na zapiekankę z ziemniakami i oliwkami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 2 papryki czerwone
- 500 g pieczarek
- 3 pomidory
- 200 g oliwek zielonych
- oregano
- sól
- pieprz
- kawałek sera żółtego
Polecamy także: Sałatki ziemniaczane. Przepisy Ewy Wachowicz
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej
- Ziemniaki, cebulę, pieczarki i pomidory obrać i pokroić na plasterki, papryki wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
- Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, połowę cebuli, paprykę oraz pieczarki.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Następnie ułożyć pomidory.
- Przyprawić roztartym w dłoniach oregano.
- Rozłożyć resztę cebuli oraz ziemniaków.
- Doprawić solą.
- Wierzch posypać oliwkami.
- Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę - do momentu, gdy ziemniaki będą upieczone.
- Pod koniec zapiekania posypać startym serem.
Zobacz też: Przepis na zapiekankę po szwedzku