Reklama

Reklama

Na kolację zapiekanka ziemniaczana. Przepis zdradza Ewa Wachowicz

Szukasz pomysłu na kolację? Ewa Wachowicz proponuje zapiekanką z ziemniakami i oliwkami. Prosta w przygotowaniu i smaczna.

To idealna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. Potrzebujesz kilku warzyw, przyprawy i dobrze nagrzany piekarnik. Pomysł na zapiekankę z ziemniakami i oliwkami zdradziła nam Ewa Wachowicz

Przepis na zapiekankę z ziemniakami i oliwkami 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 500 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • 200 g oliwek zielonych
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • kawałek sera żółtego

Polecamy także: Sałatki ziemniaczane. Przepisy Ewy Wachowicz

Reklama

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej

  1. Ziemniaki, cebulę, pieczarki i pomidory obrać i pokroić na plasterki, papryki wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. 
  2. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
  3. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, połowę cebuli, paprykę oraz pieczarki. 
  4. Przyprawić solą i pieprzem. 
  5. Następnie ułożyć pomidory. 
  6. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano.
  7. Rozłożyć resztę cebuli oraz ziemniaków. 
  8. Doprawić solą. 
  9. Wierzch posypać oliwkami. 
  10. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę - do momentu, gdy ziemniaki będą upieczone. 
  11. Pod koniec zapiekania posypać startym serem.

Przepis na ciasto leniuszek od Ewy Wachowicz

Zobacz też: Przepis na zapiekankę po szwedzku 


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy