Ciasto "leniuszek". Nie zostaną po nim nawet okruszki. Przepis od Ewy Wachowicz

Przypomina kultowy rarytas z czasów PRL-u. Lista składników ma tylko 10 pozycji, a w opisie przygotowania brak informacji o pieczeniu. Ten przysmak zniknie z talerzy szybciej, niż myślisz. Sprawdź, jak ciasto "leniuszek" przygotowuje Ewa Wachowicz.

Przepis od Ewy Wachowicz na ciasto "leniuszek"
Przepis od Ewy Wachowicz na ciasto "leniuszek" materiały prasowe

Jest i szybkie w wykonaniu, i ciekawe w smaku. Niektórym przypomina popularny dawniej blok czekoladowy. Ciasto "leniuszek" znalazło się na liście propozycji ciast bez pieczenia u Ewy Wachowicz. Jak przygotowuje je prowadząca program "Ewa Gotuje". Oto przepis.

Ciasto "leniuszek"
Ciasto "leniuszek"materiały prasowe

Składniki na ciasto "leniuszek"

  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 filiżanka espresso
  • 500 g mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • garść migdałów
  • 1 kieliszek rumu
  • cukier puder do dekoracji

Ciasto "leniuszek" - przygotowania

  1. Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać.
  2. Dolać wodę oraz espresso. 
  3. Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku. 
  4. Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy. 
  5. Dolać rum i dokładnie wymieszać. 
  6. Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki. 
  7. Wstawić do lodówki. 
  8. Po ok. 4 godzinach wyjąć z lodówki, zdjąć folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią.
  9. Podawać pokrojone w krążki.

Polecamy również:

„Ewa gotuje”: Ciasto kruche z orzechami laskowymiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas