Ciasto "leniuszek". Nie zostaną po nim nawet okruszki. Przepis od Ewy Wachowicz
Przypomina kultowy rarytas z czasów PRL-u. Lista składników ma tylko 10 pozycji, a w opisie przygotowania brak informacji o pieczeniu. Ten przysmak zniknie z talerzy szybciej, niż myślisz. Sprawdź, jak ciasto "leniuszek" przygotowuje Ewa Wachowicz.
Jest i szybkie w wykonaniu, i ciekawe w smaku. Niektórym przypomina popularny dawniej blok czekoladowy. Ciasto "leniuszek" znalazło się na liście propozycji ciast bez pieczenia u Ewy Wachowicz. Jak przygotowuje je prowadząca program "Ewa Gotuje". Oto przepis.
Składniki na ciasto "leniuszek"
- 250 g masła
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 filiżanka espresso
- 500 g mleka w proszku
- 200 g herbatników
- garść migdałów
- 1 kieliszek rumu
- cukier puder do dekoracji
Sprawdź też: Szybkie desery bez pieczenia od Ewy Wachowicz
Ciasto "leniuszek" - przygotowania
- Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać.
- Dolać wodę oraz espresso.
- Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku.
- Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy.
- Dolać rum i dokładnie wymieszać.
- Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki.
- Wstawić do lodówki.
- Po ok. 4 godzinach wyjąć z lodówki, zdjąć folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią.
- Podawać pokrojone w krążki.
Polecamy również: