Na osłabiony organizm działają niczym balsam. W mig odzyskasz energię i zdrowie

Koktajle pomogą uzupełnić niedobory
Koktajle pomogą uzupełnić niedobory123RF/PICSEL

Czym jest hipowitaminoza?

  • witamina C - silny przeciwutleniacz, ważny dla wzmacniania systemu odpornościowego,
  • witamina A - witamina o potencjale przeciwutleniającym, niezbędna dla zdrowia skóry i narządu wzroku,
  • witamina E - składnik o wyjątkowych właściwościach antyutleniających; okrzyknięta strażniczką młodości, witamina E hamuje procesy przedwczesnego starzenia komórek,
  • witaminy z grupy B - niezbędne dla optymalnej pracy systemu nerwowego i niezakłóconego przebiegu zdolności poznawczych,
  • witamina D3 - organizm potrafi ją syntetyzować, ale potrzebuje do tego odpowiedniej dawki promieni słonecznych, co na naszej szerokości geograficznej jest - przynajmniej od września do końca kwietnia - mocno utrudnione. Możemy pozyskać ją z produktów spożywczych, ale nie będą to wystarczające dawki. D3 jest witaminą, której suplementację zalecają specjaliści do spraw żywienia człowieka.
Jak wygrać z rakiem? Magda Atkins w "Zdanowicz pomiędzy wersami"Interia.tv

Jakich składników mineralnych najczęściej brakuje nam po zimie?

  • żelazo, które odpowiada między innymi za zdrowie krwi,
  • cynk, który warunkuje dobrą pracę systemu immunologicznego

Błonnik w wiosennym menu

Koktajl czy sok?

Dodaj odrobinę zdrowego tłuszczu do koktajlu. W ten sposób podkręcisz wchłanianie odżywczych składników
Dodaj odrobinę zdrowego tłuszczu do koktajlu. W ten sposób podkręcisz wchłanianie odżywczych składników 123RF/PICSEL

Po co dodatek tłuszczowy w koktajlu?

Najcenniejsze odżywczo warzywa

  • jarmuż
  • nać pietruszki
  • seler korzeniowy
  • marchew
  • buraki czerwone.

Koktajl buraczano-orzechowy

  • 2 średniej wielkości buraki czerwone
  • 2 duże jabłka
  • 3 cytryny
  • garść rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki białego sezamu.

Koktajl jarmużowo-migdałowy

  • 5 dużych liści jarmużu
  • 2 czerwone grapefruity
  • duże jabłko
  • cytryna
  • garść migdałów
  • łyżka nasion czarnuszki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • szczypta cynamonu.

Koktajl - "płynne zielone złoto"

  • duży pęczek natki pietruszki
  • dwa soczyste jabłka
  • połówka selera korzeniowego
  • 3-4 marchewki
  • dwie cytryny
  • ząbek czosnku
  • szczypta kurkumy.
Warto znać podstawowe zasady przygotowywania koktajli, by wycisnąć z owoców i warzyw to, co najlepsze
Warto znać podstawowe zasady przygotowywania koktajli, by wycisnąć z owoców i warzyw to, co najlepsze 123RF/PICSEL

Najważniejsze zasady przygotowania koktajli warzywno-owocowych

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?