Na styku kultur: Kuchnia chorwacka zachwyca różnorodnością
Lubię to
0
Super
0
Hahaha
0
Szok
0
Smutny
0
Zły
0
Udostępnij

Na styku kultur: Kuchnia chorwacka zachwyca różnorodnością

Paški sir wyrabiany z mleka owczego jest uważany za najlepszy z chorwackich serów. Pochodzi z wyspy Pag i tam produkowany jest do dziś. Jego wyrazisty smak (dominują sól i zioła: szałwia oraz kocanka) od lat zachwyca smakoszy, o czym świadczą liczne nagrody na międzynarodowych targach. Ser dojrzewa od 6 do 12 miesięcy. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, podawany z oliwkami, szynką Pršut, chlebem, winogronami i czerwonym winem.

Chorwaci słyną z zamiłowania do biesiadowania przy suto zastawionym stole. Ich kuchnia jest bardzo bogata i zróżnicowana, ukształtowana przez skomplikowaną historię, z wyraźnymi wpływami z państw sąsiednich. Na smak potraw, uznawanych dziś w Chorwacji za tradycyjne, oddziaływały zwyczaje kulinarne Włochów, Węgrów, Austriaków i Turków. Typową kuchnię śródziemnomorską opartą na rybach, oliwkach i owocach morza znajdziemy na Istrii, Kvarnerze i Dalmacji. Z kolei w okolicach Zagrzebia i kontynentalnej części państwa, królują przede wszystkim dania mięsne. Chorwacka kuchnia, serwowana w Dalmacji jest wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO, jako dieta Śródziemnomorska. Na wybrzeżu na obiad czy kolację najlepiej wybrać się do tradycyjnej gospody, tzw. konoby. Jeśli jest prowadzona należycie, znajdziemy tam stosunkowo krótką kartę z regionalnymi smakołykami, domowe wino, sporo ludzi i skorego do żartów właściciela. Co warto zamówić, by w pełni cieszyć się smakiem tradycyjnych, chorwackich dań? Odpowiedź znajdziecie na kolejnych stronach!

Fiš paprikaš, czyli pikantny gulasz rybny łączy w sobie wpływy węgierskie z typową kuchnią śródziemnomorską. Jest specjałem kuchni slawońskiej, podaje się go także w Zagrzebiu, a przygotowuje tradycyjnie w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. W środku znajdziemy różne gatunki ryb i paprykę. 123RF/PICSEL

Pršut, czyli chorwacka szynka suszona, którą znajdziemy niemal w każdej konobie. Mięsny przysmak jest suszony na słońcu i wietrze, a w niektórych regionach dodatkowo wędzony poprzez podgrzewanie drewna (np. bukowego). Świetnie komponuje się ze świeżym, domowym chlebem, serami i oliwkami. Jest jedną z najsmaczniejszych przystawek. 123RF/PICSEL

Czarne risotto (crni rižot) to jedna z najpopularniejszych przystawek na chorwackich wyspach. Swój charakterystyczny kolor zawdzięcza naturalnemu atramentowi z kałamarnicy. Dobrze przyrządzone czarne risotto ma wyrazisty smak i kremową konsystencję. Im bardziej czarne, tym lepiej! 123RF/PICSEL

Orzeźwiająca sałatka z ośmiornicy sprawdzi się idealnie w upalne dni. Na jej temat powstało wiele wariacji, jednak w podstawowej wersji składa się z gotowanej ośmiornicy, drobno pokrojonej cebulki, ziemniaków, octu winnego, oliwy z oliwek, pieprzu i natki pietruszki. 123RF/PICSEL

Ostrygi uważane są za jeden z największych przysmaków i afrodyzjak. W Chorwacji nie zjemy ich wszędzie, jednak te z Półwyspu Pelješac (a konkretnie miasteczka Mali Ston) uchodzą za jedne z najlepszych na świecie!123RF/PICSEL

Chorwaci są wielkimi miłośnikami jagnięciny, którą przygotowują na różne sposoby. Posolone jagnię piecze się w całości na rożnie lub grilluje w kawałkach. Tradycyjnym sposobem przyrządzania mięsa jest też "ispod peke", czyli pieczenie i duszenie pod żeliwną pokrywą. Tak przygotowana jagnięcina jest miękka i bardzo aromatyczna. 123RF/PICSEL

Chorwaci uwielbiają potrawy z grilla. Chętnie grillują nie tylko mięso, ale także ryby, owoce morza i warzywa. Jedną z ich popisowych potraw jest dorada - biała ryba, którą pokochali już starożytni Rzymianie. Jej delikatne mięso idealnie komponuje się z białym, chorwackim winem i smakuje doskonale szczególnie w ciepłe, letnie wieczory. 123RF/PICSEL

Rožata uchodzi za tradycyjny deser dalmatyński, inspirowany francuskim crème brûlée. Pierwsze rožaty zaczęły powstawać już w średniowieczu i nie straciły na popularności aż do dziś. Ten lekki deser powstaje z jajek, mleka i cukru. Wspaniale orzeźwia, a w 2008 roku podbił serce samego George W. Busha!123RF/PICSEL