Na upały
Wierzch sernika możesz udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami albo polewą z białej czekolady lub galaretką z leśnych owoców zmiksowaną z jagodami.
Przygotowanie:
1. Ciastka mocno pokruszyć, wymieszać z kakao i lekko wystudzonym masłem, rozwałkować. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, wyrównać, docisnąć, wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do 190ºC, wystudzić.
2. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając połowy ilości wody. Jagody umyć, zmiksować (mrożone uprzednio rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody).
3. Twaróg zmiksować na gładko ze śmietanką oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym, podzielić na dwie części. Jedną zmiksować z żelatyną, wylać na spód ciasta, odstawić do stężenia. Drugą zmiksować z jagodami i wystudzoną galaretką, rozłożyć na stężonej białej masie. Schłodzić.