Nadziewane pomidory w folii
Pomidory z żurawiną, serem, cebulą i ziołami na grillu.

Składniki dla czterech osób:
- 4 duże pomidory (mogą być pomidory malinowe), - pieprz, - 4 okrągłe dojrzałe serki kozie (np. Crôttin), - 30 g orzechów włoskich, - 2 cebulki-dymki, - 80 g suszonych żurawin amerykańskich, - 2 łyżeczki świeżych listków tymianku, - 1 łyżka oliwy z oliwek, folia aluminiowa
Przygotowanie:
1. Pomidory umyć, obciąć górną część. Wydrążyć usuwając miąższ. Wnętrze pomidorów osuszyć ręcznikiem papierowym i posypać pieprzem. 2. Ser kozi obrać i pokruszyć. Orzechy posiekać, uprażyć przez chwilę na małej patelni. Dymki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Żurawiny grubo pokroić. Przygotowane składniki połączyć z owocami, tymiankiem i oliwą z oliwek. Mieszanką napełnić pomidory, przykryć odciętymi częściami. 3. Każdy pomidor zawinąć w kawałek folii aluminiowej odpowiedniej wielkości. Zapiekać na grillu na węgiel drzewny przez ok. 5 minut.
Czas przygotowania ok. 25 minutWartości odżywcze jednej porcji ok.: Białko: 8,6 g Tłuszcz: 13,6 g Węglowodany: 24 g Wartość energetyczna: 248 kcal, 1044 kJ