Nadziewane roladki z wątroby z ryżem
Z kuchni niemieckiej.

Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry wątroby wołowej (po ok. 175 g), - 4 plastry wędzonego boczku, - pieprz, sól, - 20 g masła,
- 4 średniej wielkości cebule, - 2 łyżki przecieru pomidorowego, - 1 szklanki bulionu warzywnego, - odrobina soku cytrynowego, - 125 g pomidorowego creme fraiche
Przygotowanie:
Wątrobę umyć osuszyć posypać pieprzem. Na plastry wątroby kłaść plastry boczku, zwijać w roladki, spinać wykałaczkami. Roladki opiec na rozgrzanym tłuszczu. Posolić, wyjąć. Cebulę obrać, pokroić i w plasterki, obsmażyć w tłuszczu pozostałym na patelni. Dodać przecier pomidorowy, dolać bulion. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Roladki włożyć do sosu i gotować jeszcze 10 minut na słabym ogniu. Pomidorowe creme fraiche zmieszać z sosem. Roladki wyśmienicie smakują z gotowanym ryżem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal